Читај ми!

Реконструкција старина – ко ће се уселити у стара здања на Савском тргу

Нa месту старе зграде некадашње Главне железничке станице и зграде некадашње Поште, могле би ускоро да се појаве грађевинске машине. То је само део одговора на питање многих Београђана шта ће бити са репрезентативним здањима и ко ће се уселити у њих.

Ускоро би требало да почне реконструкција два значајна објекта на Савском тргу, зграде некадашње Главне железничке станице саграђене 1884. и зграде Поште која је отворена 1929. године.

Зграда Поште била је највећа на Балкану и сматрана је за једну од најлепших грађевина у Београду. Последњи воз је са станице отишао 2018. године.

После тога обновљена је фасада. Иако се говорило да би у зграду требало да буде смештен Музеј Николе Тесле, Влада је 2020. одлучила да се ту пресели Историјски музеј Србије.

"Ми смо све предрадње урадили, кад смо прошле године добили читав објекат као зграду идентитета Историјског музеја Србије – ми смо се у катастру укњижили на читаву површину, а Машинопројект је добио могућност да уради идејно решење, па идејни пројекат. Све ће бити пребачено у зграду старе железничке станице, почев од депоа, изложбеног простора, канцеларија за кустосе и администрацију, преко радионица – конзерваторске, препараторске“, рекла је Душица Бојић, директорка музеја Историје Србије.

Издати локацијски услови за изградњу Историјског музеја

Средства за реконструкцију обезбедиће Министарство културе. Град је издао локацијске услове што ће омогућити да почне пројектовање и потом буде изабран извођач радова.

Мирослав Чучковић, градски менаџер, каже да је Секретаријат за урбанизам издао локацијске услове за изградњу Историјског музеја.

"Он треба да буде у згради некадашње железничке станице – она је површине 8.000 квадрата и биће потпуно реконструисана за потребе Историјског музеја, за похрањивање 4.000 предмета који су историјско благо Србије. С обзиром на то да је пројектовање у току, можемо очекивати у 2024. радове на изградњи нове поште и на реконструкцији старе железничке станице“, рекао је Чучковић.

Згради некадашње Поште биће враћен оригинални изглед фасаде

Згради некадашње Поште која је уништена током бомбардовања у Другом светском рату и 1947. обновљена у соцреалистичкој архитектури после реконструкције биће враћен оригинални изглед фасаде.

Иако је инвеститор "Београд на води", објекат је намењен за јавну употребу.

У јавности се говорило да би у реконструисаној згради требало да се налази Дечји музеј Београда и Позориште "Бошко Буха", намена објекта још није одређена.

Како незванично сазнајемо, грађевинске машине на овој локацији могле би да се појаве до краја године, тако да се може очекивати да ускоро буде донета одлука и ко ће се после реконструкције уселити јер од тога зависи шта ће се градити унутар зграде.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара