„Музиком кроз музеј“ – ноте из 1881. године у Историјском музеју Србије

Како изгледају ноте и на којим инструментима се свирало 1881. и 1905. године? Посетиоци могу видети у Историјском музеју Србије, у сталној поставци „Музиком кроз музеј“, где су први пут изложене нотне архиве Историјског музеја Србије.

Ручно писане ноте из 19. и почетка 20. века, неке и штампане, сачуване у Архиву Историјског музеја Србије, као да су поново оживеле, у витринама Историјског музеја Србије, чекајући своје извођење на концерту „Музиком кроз музеј“.

То су кола, маршеви за венчање краљева, дворска музика која се изводила у то време, значи 19 и 20 век на двору Карађорђевића, Обреновића, има свега по мало, специјална кола за краљицу Наталију. Сам историјски музеј има једини музичку архиву ноте које су српска баштина. Оно што је до сада било ми смо изводили, проналазили те композиције али то посетиоци нису могли да виде. Сад први пут могу да виде, а интересовање је било велико и улазимо у четврту сезону, јако је пуно концерата било, преко 50, са 200 учесника“, рекла је Александра Димитријевић.

Некада се свирало на гласовиру, а данас на клавиру, без обзира на то на ком се инструменту свирало и како се звао, музика је та нит која спаја садашњост и прошлост

То су били претече виолине, хармоника је била заступљена, клавири, дворска музика је имала клавир, виолине, гудачи, рог. Имали смо један концерт ансамбла ренесансе са својим старим инструментима који су оживели то време, наравно ми смо сад све прилагодили модерним инструментима. Дух се није променио у смислу тог националног. Музиколози ће то знати да објасне и виде те лепоте, ствар је у томе, што се може успоставити та музичка баштина да живи и даље, кроз модерно извођење, јер ово што је у нотама изводи се у новом руху“, рекла је Александра Димитријевић.

Од 2020. године Историјски музеј Југославије, има сталну поставку „Музиком кроз музеј “.

Стална поставка обогаћена је овим музичким делом, јер ово је иначе галерија где се држе концерти, да кажем тај један музички део. Ту се налази клавир и сви риквизити, ту се налазе и ноте, тако да посетиоци који дођу на концерт могу да погледају и ноте“, истакла је Александра Димитријевић , председник удружења” Уника Арт“.

5.октобра почиње циклус концерата “Музиком кроз музеј “, а Београдски квартет харфи кроз модерно извођење кола “Зајечарка “, покушаће да оживи некадашња времена.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара