Читај ми!

Унос дневне дозе протеина зависи од начина живота

Уобичајено је питање колико нам је протеина (беланчевина) потребно током дана. Дневне потребе зависе од човека до човека, а прекомерни унос може бити штетан.

Унос дневне дозе протеина зависи од начина  живота Унос дневне дозе протеина зависи од начина живота

Један од нутритијената који је увек у центру интересовања када се говори о здрављу. Унос беланчевина може да помогне приликом регулисања метаболизма, засићује, смањује потребу за шећером, помаже у обнављању и расту мишића, јача имунитет.

Нутрициониста Бони Тауб Дикс истакла је да многи од нас уносе више протеина него што нам је потребно.

Шта је протеин и како утиче на здравље?

Протеин је макронутријент састављен од аминокиселина. Налази се у свакој ћелији наших ткива и органа. Беланчевине нашем телу обезбеђују структуру, олакшавају комуникацију између ћелија, преносе молекуле и граде нове ћелије. У нашем телу га има у коси, ноктима, кожи, мозгу, јетри, тетивама.

Наш организам не чува резерве протеина, као што је случај са мастима и угљени хидратима. Због тога је веома важан дневни унос.

Препоручени дневни унос протеина

Оптималан унос протеина сваког дана је:

Жене око 46 грама на дневном нивоу, мушкарци око 56 грама. Ове препоруке могу да варирају у зависности од узраста, пола, нивоа активности и укупног здравственог стања. Трудницама је потребан додатни унос беланчевина за нормалан раст фетуса. Спортистима је такође потребан већи унос протеина због изградње мишићног ткива.

Прилагођавање уноса протеина индивидуалним потребама добро је за здравље и физичка достигнућа, осигуравајући да свако добије праву количину.

Потребе за протеинима према начину живота

Један од фактора који утичу на потребе за протеинима је активност. Ако вежбате, потреба за беланчевинама је већа.

Препорука је око 0,8 грама протеина по килограму телесне тежине дневно за особе које вежбају, а за особе које су статичне и већи део дана проведу седећи око 54 грама протеина дневно. За веома активне особе унос је од 82 до 136 грама по дану.

За људе који желе да изгубе килограме, потреба на дневном нивоу је 0,36 грама по килограму телесне тежине.

Нежељени ефекти ако се не уноси довољно протеина

Ако се понекад осећате незадовољно након оброка, пожелите неки слаткиш или немате довољно енергије, кривац би могао бити недостатак протеина. Тауб Диксова објашњава да мањи унос протеина може довести до неколико здравствених проблема као што су губитак мишићне масе, депресија, хормонски дисбаланс, лош квалитет ноктију и косе, проблеми са кожом.

Ако имате вишак протеина у телу

Прекомерна конзумација хране богате беланчевинама може да доведе до озбиљних здравствених проблема, као што су проблеми с бубрезима, варењем, стрес...

Претеривање са протеинима такође може довести до недовољног уноса влакана, а влакна су добра за здрава црева и варење. Поред тога, дијета са високим садржајем протеина захтева повећан унос воде.

„Оно што многи људи не схватају је да прекомерни унос протеина може да доведе до прекомерне тежине. Због тога је одабир праве количине и врсте протеина кључан за здравље“, рекла је нутрициониста Бони Тауб Дикс. 

Беланчевине су од виталног значаја за наше здравље и веома су корисне. Не заборавите да сваки дан унесете довољно, али не треба претерати.

Извори висококвалитетних протеина 

То су: риба (морски плодови, лосос, туњевина, бакалар), животињско месо (пилетина, ћуретина), јаја, млечни производи (грчки јогурт, немасни сир, свеж сир), као и биљни производи (пасуљ, сочиво, ораси, бадеми, производи од соје).

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије