Читај ми!

Превеза – град са пет тврђава, богатом историјом и дивним плажама

Удаљена је 950 киломентра од Београда, три сата лагане вожње од Атине. Конкуренција је неким од најпопуларнијих летњих дестинација у Грчкој. До сада је своју лепоту чувала само за најверније туристе, Превеза у Грчкој.

На обали Јонског мора налази се мали град са пет тврђава, четири музеја, аеродромом и античким делом. Иако је Превеза главни град истоимене области на северозападу Грчке, заправо је скривена лепотица Амвракикос залива.

„Много је разлога зашто би требало да се посети Превеза. Први је природно станиште. Наше плаже су светски познате, кристално чиста вода која је савршена за пливање и спортске активности. На другом месту је културно наслеђе које је веома богато. Тренутно се налазимо у Никопољу, главном граду римске провинције Епир Ветус. Саградио га је Октавијан како би одао почаст победи у бици код Акцијума, која је драстично променила ток историје.Ако дозволите да нас упознате, засигурно ћете се заљубити у нас и сигурно ћете се поново вратити“, каже Леонидас Аргиос.

Како су нам локалци објаснили град је жив током читаве године, али са доласком првих туриста, тек постаје живописан и шаренолик. Највише је туриста из Немачке, Италије, Шпаније, скандинавских земаља, а залута и по који Србин.

Они који су је открили пре познатијих летовалишта ове области, попут Парге, Лефкаде, Сивоте, овде долазе како би напунили батерије. А када бродом обиђете залив готово увек ће вас поздравити делфини.

Корњаче, најдужа плажа и хлад

„У заливу има и доста корњача, већина долази на пролеће када вода постане топлија, оне мигрирају са целог Медитерана на Јонско море. Често имамо прилику да их видимо, али се добро крију, па стално саветујем туристе да пазе и пре него што уђу у воду добро погледају да се корњача не крије у води, зато што су корњаче истовремено радознале и желе да виде шта се дешава у њиховој околини, али такође, штите своју територију“, напомиње Димитрис Јованос, капетан брода.

Како нам је овај капетан Амвракикос залива рекао, воли Србију, често је посећује, па је екипа РТС-а проверила и шта зна на српском да каже.

„Добро досли у Грцку и Превеза."

Монолити плажа је једна од најдужих плажа у Европи. Мештани тврде да је дуга преко 20 километара. Њено име значи „једна стена". 

За све љубитеље природног хлада, без бриге, на готово свим плажама четинари доминирају. А, уколико се довољно дуго задржите моћи ћете да уживате и у најлепшем заласку сунца. Након којег се сви упућују на уске, калдрмисане улице старог града.

Богата историја

У старом граду се налази црква из 18. века посвећена Светом Харалампију, а на свега неколико корака од ње и најлепши део града – Шеитанова пијаца.Њу карактеришу уске уличице, пуно цвећа, малих радњица, кафића и ресторана. Улице су стрмије него у осталом делу града, али су мештанима помогле да током напада Турака одбране своју Превезу.

Ђавоља пијаца је назив јер су ноћу мештани просипали маслиново уље или улицу премазивали сапуном како би Турцима отежали нападе. У самом центру града налази се и најстарија дестилерије уза.

Узо или дуњевача

„Наша прича почиње пре 75 година, ми производимо само традиционалан узо, на скривени традиционални начин, а да би то и био сви састојци морају да буду органски, и морамо да избегавамо хемикалије. Како би смо направили узо користимо 12 различтих биљака, а главни састојак је анис. Не могу вам рећи остатак састојака, зато што само једна дестилерија у Грчкој има тачан рецепт“, наводи власник дестилерије. 

Преко милион српских туриста годишње посети Грчку, подаци су грчке Националне туристичке организације, али како су нам рекли Грчка је многим нашим туристима друга кућа и из годину у годину раде на томе да се што боље упознају са њиховом државом. Грке смо навикли и на наша домаћа пића. Од српских ракија власник дестилерије каже, највише му се допада дуња. Али не може да пореди ова два традиционална пића..

Слична су, али нису иста. Понекад ми узо више прија од дуње, а некада је управо дуња пиће које ми одговара. Ужитак у било ком пићу, укључујући и ова два, зависи од два фактора. Први, зависи какву храну у том тренутку једемо, а други је какво је време напољу. Уколико је хладно треба нам нешто јаче да нас загреје, а ако једемо рибу и напољу је топло за ужитак ће бити довољно и неко слабије пиће. Увек бирам дуњу када је напољу хладно“, додаје. 

Једно је сигурно – многи драгуљи грчке, попут Превезе тек чекају да буду откривени.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије