Читај ми!

Урош Нејаки поново лети!

Трогодишњи белоглави суп, примерак заштићене и ретке врсте орла лешинара из кањона реке Увац, прошлог лета је повредио ногу. После вишемесечног опоравка, поново је полетео и загосподарио небом резервата „Увац“, где је смештена једна од најбројнијих колонија белоглавих супова на Балкану.

Прошлог лета трогодишњи белоглави суп, заштићене и ретке врсте орла лешинара из кањона Увца, је прву прекограничну авантуру, дугу око 1.100 километара, завршио повредом ноге, и принудним слетањем у Пољској.

Делимично излечен, авионом  је враћен кући где је после висемесечног опоравака, поново полетео и загосподарио небом резервата „Увац“, једне од најбројнијих колонија белоглавих супова на Балкану.

На овај лет у слободу, опорављен и моћан, са распоном крила од око три метра, Урош Нејаки, како га због лоше грађе и пехова које је имао, овде зову, чекао је више од годину дана.

„Требало је да се опорави, да се адаптира мало на ове услове, и првенствено је ту значајну улогу одиграла храна. Ми смо свака два, три дана носили храну и видели сте колико је птица витална и јака да је полетела са чисте равнице“, каже Марко Обућина, шеф чуварске службе Специјалног резервата природе „Увац“.

Братислав Грубац, орнитолог Завода за заштиту природе Србије каже је импресивно да је на самом пуштању птица фантастично летела.

„Чак је необично летела брзо за супа који обично чека да се мало адаптира, па онда полети“, додаје он.

Шансу за нови почетак Урош је добио после неславног пута до Пољске, одакле су га, након  указане помоћи, авионом вратили кући у волијеру центра за опоравак птица Резервата "Увац".

Осим чињенице да је први суп који је, уз пасош и авионску карту од око 1.000 евра, летео авионом, Урош је тек један од седам овдашњих супова, иначе врхунских летача, који је због повреде, ветеринарску помоћ добио у иностранству.

„Надам се да више неће имати оваква лутања пошто су лутања типична за младе птице, а он је зрео и надам се да ће остати у својој матичној колонији, да нађе свог пара, пошто је већ одрасла птица, да крене са гнезђењем и да огаја своје потомство“, каже Ирена Хрибсек, биолог Фондације за заштиту птица грабљивица.

А да је Урошев лет још једна победа ове врсте, нововарошког Резервата, али и свих оних који  доприносе опстанку најугроженије групе животиња која је пре 20 година била пред изумирањем, показује и овогодишње зимско бројање супова по коме је њихов број, са 310 увећан на 358 јединки у кањону реке Увац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару