Читај ми!

Некадашњи нацистички бункер претворен у хотелски комплекс у Хамбургу

Висок 58 метара – само мало виши од Кривог торња у Пизи, али са знатно већом тежином – бункер Ст. Паули у Хамбургу, у Немачкој, доминира панорамом града нешто више од 80 година.

Некадашњи нацистички бункер претворен у хотелски комплекс у Хамбургу Некадашњи нацистички бункер претворен у хотелски комплекс у Хамбургу

Изграђен током нацистичког режима Адолфа Хитлера, реликт је најмрачнијег периода у историји Немачке, али овај бетонски џин доживео је изненађујуће поновно рођење.

Потпуно преуређен бункер у Хамбургу сада има два ресторана, петоспрати хотел „Хард рок“ и новоизграђени пирамидални бар на крову са баштом из које се зеленило прелива преко бетонске фасаде.

Ревербов „Хард рок“ хотел је прикладан додатак граду са импресивном музичком историјом – на крају крајева, овде су „Битлси“ започели своју каријеру почетком шездесетих.

Четврт Карофертел у којој се налази бункер налик тврђави је популарна четврт пуна модерних кафића и старинарница, а ту је и ноћни клуб Кнуст смештен у преуређеној кланици.

Погодности

Цене за 134 собе у Ревербовом хотелу крећу се од 180 евра за класичну собу до 269 евра за апартман са прекрасним погледом на град.

Хотел такође има више савремених погодности које се подразумевају у било ком модерном хотелу који држи до себе, као што су самопријава, паметна технологија и простор за пословне састанке и рад.

Међутим, не морате да будете гост хотела да бисте уживали у погодностима бункера. У приземљу се налази кафић и бар „Констант гринд“, као и Рок шоп за љубитеље хард рок сувенира.

Бар-ресторан "Karo & Paul", познатог немачког телевизијског кувара Франка Росина, отворен је у априлу 2024. године и заузима прва три нивоа зграде.

Ресторан "La Sala" на петом спрату, нуди предиван поглед и интернационални мени.

Коначно на врху је кровна башта "Green Beanie", са шанком и шеталиштем по ободу зграде, на коју је свима дозвољен бесплатан приступ.

Изазов

Бункер у Хамбургу био је један од осам противваздушних торњева – надземних противваздушних бункера који су служили као склоништа током ваздушних напада – које је Немачка изградила после британских ваздушних напада на Берлин 1940. године.

Историја коју хамбуршки бункер носи је тешка, али бетонски горостас од 76.000 тона са зидовима дебелим два и по метара није било лако срушити или игнорисати.

Једини овакав бункер који је потпуно уништен налазио се у берлинском зоолошком врту. Пошто се сви остали налазе у густо насељеним областима где би експлозив представљао превелики ризик, пеживели су до данас, преноси АФП.

„Идеја да се кров зграде оплемени зеленилом требало је да дода нешто мирно и позитивно овом масивном блоку преосталом од нацистичке диктатуре“, рекла је за АФП Анита Енгелс, из удружења станара Хилдегарден које је подржало пројекат.

Удружење је помогло у новом поглављу у историји ове хамбуршке грдосије тако што је прикупило сведочења људи који су боравили у ратном бункеру, као и записе о стотинама принудних радника који су је изградили.

Изложба на првом спрату хотела сада даје пуну слику о историји ове зграде.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару