Супербогати све више улажу у бункере и куће отпорне на бомбе

Све више супербогаташа своје егзистенцијалне страхове не може да ублажи само градњом непробојних сигурних соба у подруму, већ се окрећу изградњи правих бункера који могу да издрже било шта осим тоталног нуклеарног Армагедона.

Супербогати све више улажу у бункере и куће отпорне на бомбе Супербогати све више улажу у бункере и куће отпорне на бомбе

На данашњем тржишту луксузних некретнина бункери су постали високотехнолошки рајеви, у неким случајевима нарасли до те мере да читаве куће постају праве тврђаве 21. века.

Последњих година супербогати у својим тврђавама више пажње полажу на забавне садржаје, наводи Ал Корби, који је већ пола века врхунски стручњак за безбедност, председник и оснивач компаније САФЕ (Strategically Armored & Fortified Environments), са седиштем у Вирџинији. „Ако ћете већ моћи да преживите под земљом, желимо и да се добро забављате.“

Корби, који је помогао да се обезбеди приватна кућа индустријалца, милијардера Мукеша Амбанијаод од 27 спратова у Мумбаију (чији је син Анант недавно доспео на насловне стране својим раскошним свадбеним прославама), тренутно ради на пространој кући на шумовитом плацу од 80 хектара, негде у Сједињеним Државама.

Сама кућа, рекао је Корби у интервјуу за Си-Ен-Ен, биће изузетно обезбеђена, са вратима отпорним на експлозију, неломљивим прозорима и биометријским системима за отварање врата. Затим ту је јарак дубок девет метара са покретним мостом, водени топови који могу да оборе хеликоптере, беспилотне летелице или падобранце, и запаљива течност који се може аутоматски распршити по површини вештачког језера и запалити да створи одбрамбени ватрени прстен.

„Погледајте средњовековно доба, јарак је био једна од најважнијих одбрамбених стратегија“, напомиње Корби. „Али тада нису имали џет скије.” Корбијев клијент, пословни могул и страствени љубитељ водених спортова, видео је двоструку намену свог опкопа и планира да га користи и као тркачку стазу за своје другаре.

Веома богати су одувек били мете, било од уљеза, киднапера или убица. Сада су страхови нарасли и укључују антикапиталистичке активисте, екстремне временске прилике узроковане климатским променама, терористе, непредвиђене апокалиптичне догађаје – и вишегодишњу пандемијску претњу која је постала превише реална 2020.

„Као Риц-Карлтон, под земљом“

Корби, који је такође изградио подземне тунеле за евакуацију који су истовремено и стазе за картинг, рекао је да његови клијенти низ заинтересовани за утилитарни дизајн у сигурним просторима. Чак и пре 50 година, он каже да су традиционални бункери изгледали као врхунски хотели — „нешто као Ритц Карлтон, под земљом“. Али сада би се његови најбогатији клијенти ругали таквој скромности.

Потражњу покреће и жеља за надметањем међу супербогатима. Пошто су се прошле године појавили извештаји о огромном комплексу који оснивач Фејсбука Марк Закерберг гради на Хавајима, а који, како је откривено у урбанистичким плановима, укључује подземно склониште од 465 квадратних метара у који је смештен стамбени простор и техничке просторије које служе за одржавање функционисања бункера, као и пролаз за бег. Бил Гејтс наводно има бункере испод свих својих многобројних домова.

Грејм Харис, суоснивач и партнер у SHH Architecture and Interior Design у Лондону, једном од водећих светских дизајнерских студија високе нето вредности, рекао је да се и они суочавају са променљивим захтевима. Не тако давно, клијенти су обично желели да граде купатила у својим становима који ће издржати било коју врсту претње. Унутрашњи зидови би били направљени од бетона, а сигурна врата су дизајнирана да се стапају са декором куће. Боље бити у могућности да дођете до суседне куће кроз тајни пролаз него да покушавате да трчите у ​​удаљени подрум.

„Сада су захтеви значајно порасли како по величини, тако и намени“, додаје Харис који често мора да обезбеђује цео стамбени простор, а не само купатило. „Такође смо урадили кућу у Хајгејту (отмено подручје северног Лондона) где је биоскоп у ствари била сигурна соба са сопственим одвојеним доводом филтрираног ваздуха, сигурним вратима, чајном кухињом и потпуно опремљеним простором у којем је породица могла да борави душе од недељу дана.”

Други клијент је своју уметничку галерију од 300 квадратних метара претворио у сигурну собу, која је такође имала одвојено напајање. Да би такви простори били удобни, на плафон се уграђују паметни „кровни прозори“ који опонашају спољашње временске прилике, обасипајући подземне ентеријере у стално променљивом „природном“ светлу.

Акваријуми за ајкуле, стрелишта и симулатори

Тајна врата и пролази постали су подједнако пожељна новина за показивање гостима после вечере као и витална безбедносна карактеристика. Специјализована компанија Creative Home Engineering у Аризони недавно је изградила џиновски камин који се окреће како би открио подземни улаз у стрељану.

У другој кући, стара британска телефонска говорница је пројектована тако да када се унесе исправан код на тастатури, стаклени прозори постају непрозирни, а задњи зид се отвара и открива тобоган који води до безбедног подрумског комплекса који укључује симулатор лета и базен за ајкуле.

Корби напомиње да су милијардери одувек били мудри када се ради о безбедности, али да им се у последње време све више обраћају милионери који су досада били задовољни стандардним безбедносним мерама. За ово тржиште постојеће собе могу да се обезбеде и за неколико хиљада долара. За стотине хиљада, монтажни модуларни челични бункери могу се спустити у земљу испод новоизграђене куће.

Корби објашњава да његови клијенти једноставно купују време: „Ако неко провали ноћу, он ће ући, али неће моћи да уђе у спаваћу собу, у којој ће породица бити безбедна довољно дуго да полиција заврши са кафом и крофнама.”

На богатијем крају спектра, милијардери су све параноичнији у погледу претњи по њихово здравље, било да су то последица биотерористичких напада, вирусних пандемија или старомодних срчаних инсуфицијенција и несрећа. Ковид је дао велики подстицај овом делу пословања компаније САФЕ, који сада води Корбијева супруга Наоми, регистрована медицинска сестра.

Неке од просторија чију изградњу је надгледала, опремљене су као операционе сале у најбољим болницама, са коморама за деконтаминацију, орманима личне заштитне опреме и апотекама опремљеним лековима за хитне случајеве, као и витаминским једињењима прилагођеним власницима да им помогну да издрже дуги периоди у изолацији.

„Заборавите нуклеарне бомбе, ствар за коју треба да се припремимо је стварни живот“, истиче Корби. „Када бих морао да бирам да ли да потрошим новац на бункер или медицинску опрему, знам шта бих урадио. Дани када је било довољно да у бункеру оставите пакет прве помоћи и да мислите да сте безбедни, давно су прошли.“

понедељак, 12. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару