Svetsko prvenstvo u Brazilu 1963. godine

Naša prva medalja

Jugoslavija je na četvrti Mundijal, još jedan na tlu Južne Amerike, otišla kao učesnik Olimpijskih igara u Rimu 1960. na kojima je osvojeno šesto mesto, što je do tada bio najveći uspeh. Godinu dana kasnije na Evropskom šampionatu u Beogradu osvojena je prva medalja, srebrna. Selektor je bio profesor Aleksandar Nikolić a ekipu su nosili Radivoj Korać, Ivo Daneu, Nemanja Đurić, Miodrag Nikolić, Josip Đerđa, Slobodan Gordić... Pristizale su i nove snage koje su predvodili Vladimir Cvetković i Dragoslav Ražnatović.

Igralo se u Riju, ali nije trebalo... Fiba je Svetsko prvenstvo planirala za decembar 1962. u Manili, na Filipinima čija je vlada garantovala nesmetani dolazak svih učesnika. Međutim, pojavio se isti problem kao u Čileu 1959. godine - Formoza.

Sovjetski Savez i Bugarska, kvalifikovane za Mundijal, nisu priznavale ovu državu, samootcepljenu od Kine, i najavile da neće putovati na Filipine jer je bilo najavljeno učešće Formoze. Filipnska vlada je odgovorila da ionako neće dati vize "komunističkim zemljama".

Vilijam Džons, generalni sekretar Fibe, sazvao je Centralni biro i energično odlučio da se Filipinima oduzme otrganizacija i prebaci u Brazil za maj 1963. Ekipi Filipina bilo je zabranjeno učešće na naredna dva prvenstva sveta, a određena je i novčana kazna od 2.000 dolara. Za svaki slučaj, Formoza nije bila pozvana u Brazil koji je imao samo šest meseci da organizuje prvenstvo.

Po tri učesnika su bila sa šampionata Južne Amerike (Peru, Urugvaj, Argentina), plus domaćin Brazil, i Evrope (SSSR, Jugoslavija i Francuska koja je bla četvrta na EP 1961. ali je zamenila trećeplasiranu Bugarsku koja posle odbijanja da ide u Manilu nije bila pozvana u Brazil).

Ostale zemlje bile su predstavnici zona Fibe. Ameriku su predstavljali Kanada, Meksiko i Portoriko, plus SAD kao branilac titule, Aziju Japan, a iz Evrope je bila pozvana Italija. Afrika još nije imala predstavnika. Igralo se u Belo Horizonteu, Kurtibi i Sao Paulu, utešna grupa za plasman od 8. do 13. mesta u Petropolisu, a završni turnir sedam najboljih, po dve prve selekcije iz grupa i Brazil, u Riju.

Jugoslavija je u grupi pobedila Peru (84-67), Japan (95-63) i Portoriko (83-78). U finalnoj grupi program je išao ovako: Jugoslavija-SAD 75-73 (Zvonko Petričević 18, Josip Đerđa 15, Ivo Daneu 14, Radivoj Korać 13...), Portoriko 73-57 (Daneu 20, Korać 16, Petričević 11), Italija 85-74 (Daneu 20, Đurić 16, Kovačić 15).

Usledio je poraz od Brazila 71-90 (Đurić 20, Korać 12, Nikolić 11), pa pobeda nad Francuskom 99-63 (Korać 24, Daneu 20, Kovačić 14) i za kraj velika pobeda, prva na zvaničnim takmičenjima, protiv SSSR.

Tog 25. maja 1963. pred 20.000 gledalaca u dvorani "Marakanazinjo" pored čuvenog fudbalskog stadiona blistao je Nemanja Đurić, autor 32 poena. Petričević je dao 13, Kovačić 10, Korać šest, Đerđa pet, Nikolić tri.

Tom pobedom bila je osigurana srebrna medalja. U zemlji je zavladala euforija, košarkaši su postali sportski junaci. Amerikanci nisu igrali sa najboljim timom, ali pobeda nad SAD, kao i nad SSSR, ma sa kojiom ekipom oni igrali, uvek je imala posebnu težinu.

Brazil je u odlučujućoj utakmici pobedio SSSR 90-79, Viktor Miršausvka je dao 27 poena, Vlamir Markes 20, Amauri Pasos 16, De Souza 14. Sjajna partija Aleksandra Petrova (32 poena) nije bila dovoljna da SSSR postane prvak sveta. Brazilski selektor Renan Soares "Kanela" bio je isključen u poluvremenu jer je pokušao da napadne urugvajskog sudiju Sančesa Panilju, ali je vodio meč tako što je u drugom poluvremenu sedeo iza klupe i davao instrukcije pomoćnicima.

Prvi strelac turnira bio je Rikardo Duarte (Peru), jedan iz "dinastije" Duarte (četiri brata su igrala u selekciji) sa prosekom 23,1. Naš Radivoj Korać bio je sedmi sa 16,4 poena.

U najbolju petorku uvršćeni su Pasos i Markes (obojica Brazil), Don Kodžis (SAD), Maksim Dorigo (Francuska) i Aleksandar Petrov (SSSR). Vlamir Markes je bio MVP prvenstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару