Светско првенство у Јапану 2006. године

Последњи наступ српско-црногорског тима и наставак кризе

Када се тим вратио из Индијанаполиса мало ко је очекивао да ће наредну медаљу на великим такмичењима Србија освојити тек кроз седам година (сребро на ЕП у Пољској 2009), а да ће на нову мундијалску медаљу чекати до Мадрида 2014. Али, било је баш тако. Уследиле су године кризе, смена генерације, промена селектора…

Пешић није могао да настави посао јер је дошао у Барселону а прописи АЦБ лиге не дозвољавају да клупски тренер ради и као (било чији) селектор. На ЕП у Шведској 2003, без Бодирога и Ребраче, селектор је био Душко Вујошевић.

Наш тим је, под именом Србија и Црна Гора, завршио на шестом месту. Онда се на кормило вратио Жељко Обрадовић и доживео два дебакла, СЦГ је на Олимпијским играма у Атини 2004. била 11. од 12 екипа а на ЕП 2005. у Србији завршили смо на деоби од 9. до 13. места после пораза од Француске (71-74) у Новом Саду. Дно је било дотакнуто.

За Мундијал у Јапану 2006. се нисмо ни квалификовали, учествовали смо по (плаћеном) позиву Фибе. Екипу је у Јапан одвео Душан Шакота а од састава у коме су били Бојан Поповић, Бранко Јоровић, Вуле Авдаловић, Мирослав Раичевић, Игор Ракочевић, Миле Илић, Урош Трипковић, Дарко Миличић, Марко Мариновић, Огњен Ашкрабић и Коста Перовић није се много ни очекивало. Теоретска звезда тима био је Дарко Миличић, други пик на НБА драфту, али ни он ни остали нису много показали у Јапану.

Почело је поразом од Нигерије (75-82). Само је Ракочевић са 20 поена како-тако парирао афричком тиму. Онда је уследио пораз од Француске (61-65), Ракочевић је са 22 поена опет био најефикаснији али су Французи имали више расположених играча. Сласт победе наши играчи осетили су против нејаког Либана (104-57, Миличић 18, Ашкрабић 16, Трипковић 13).

Победили смо и Венецуелу (90-65, Ракочевић 26, Миличић 18) али нас је у реалност вратио пораз од Аргентине 79-83 Скола (22), Ђинобили (13), Ноћиони (12) и остали вратили су нам дуг из Индијанаполиса. У осмину финала отишли смо са 4. места у групи што је водило на Шпанију која је била прва у својој са биланосом 5-0.

Наш тим је у меч ушао као аутсајадер и-оправдао прогнозе. Изгубио је 75-87 од будућег првака света. Пау Гасол је предводио Шпанце са 19 поена, Руди Фернандез је дао 18, Хосе Калдерон 13. У нашем тиму најефикаснији је био Миличић са 18 а двоцифрени само још Ракочевић (11) и Бојан Поповић (10).

Завршили смо на 11. месту од 24 селекције. Шампион света, први пут у историји, постала је Шпанија победом (70-47) над Грчком (која је у полуфиналу победила САД 101-95), иако је играла без повређеног Пау Гасола. Наваро и Гарбахоса дали су по 20 поена, Наваро је имао и шест скокова а Гарбахоса четири асистенције.

Грци су имали добар тим (Дијаматидис, Спанулис, Фоцис, Папалукас, Пападопулос, Дикудис...), али су били немоћни против много бољих Шпанаца које је са клупе водио Висенте "Пепу" Ернандез. Бронзу су освојили Американци победом над Аргентином 96-81.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво