Читај ми!

Кинези купили "ЕТЕX"

Некадашњу фабрику стакленог влакна "ЕТЕX" из Баљевца, купили су кинески инвеститори фирме "Тесла Солар", који у њој планирају отварање погона за производњу соларних панела и соларних колектора. Како РТС сазнаје, ово је прва фабрика у Србији чији су власници постали држављани Кине.

За сада запошљава 35 радника, углавном на пословима припрема фабрике и адаптирања за потребе производње соларних панела. У току је уређење круга фабрике и њене унутрашности.

План челника "Тесла Солар" је запошљавање 150 радника током двогодишњег плана развоја производње.

"У септембру се очекује транспорт и монтажа машина, а одмах потом и обука радника који ће, након једномесечног пробног рада, потписати уговоре са фабриком. Први производи, изаћи ће из фабричких хала у првом кварталу 2016. године", каже генерални менаџер "Тесла Солар" Ненад Ђукић.

У току су, како кажу, преговори са још две кинеске фирме којима ће "Тесла Солар" изнајмити фабричке хале. У питању су фабрика за производњу вештачке косе и фабрика ПВЦ столарије, које би, према тврдњама челника "Тесла Солар", могле да упосле додатних 150 радника.

Власник "Тесла Солар" Ванг Веи, угостио је претходних дана директора кинеске Развојне Банке за Балкан Ванг Јашенга, са којим је разговарао о потенцијалним инвестицијама и могућностима развоја фабрике на дужи временски период.

Фабрика располаже са 13.000 м2 хала и више од шест хектара земљишта.

"Директор кинеске развојне банке Јашенг позитивно је оценио простор у коме ћемо радити и инвестиције које планирамо", каже Ђукић.

Мишљења мештана су у већини случајева позитивна. Многи са нестрпљењем очекују конкурс и преко потребна месечна примања у насељу које броји 2.500 становника и где су једина примања из рудника каменог угља који ће бити затворен у скоријој будућности.

"Да нам је да почнемо да радимо. Није битно шта. Научи човек. Плата јесте битна али, боља су икаква примања него ништа. Омладина нема посла. У руднику годинама нема конкурса, радо би сви тамо отишли,  а сви смо бежали од њега. Ово је сјајна прилика", кажу мештани Милан и Драган.

Фабрику ИСВ Етеx изградили су Ибарски рудници за три године, од 1976. до 1979. године када је и пуштена у рад. Првобитни план Ибарских рудника је био затварање производње угља и преорјентација на производе од стакленог влакна са тада најсавременијом технологијом.
Фабрика први пут одлази под стечај за време санкција. Од тада је три пута и сва три пута завршила под стечајем.

Само у ИСВ Етеx је у две смене радило више од 600 радника, а у Фабрици металне столарије "Иво Лола Рибар" 200 мање.

rts.novipazar@rts.rs
+381 20 317 837

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару