Развој туризма у бруском селу Жарево

Са 13 и по хиљада становника на 600 км2 , општина Брус једна је од најмање насељених у Расинском округу. Шансу за оживљавање села на источним падинама Копаоника група младих из Жарева види у развоју туризма и афирмацији манифестација какве се током године организују у сваком од 58 насељених места.

Зими готово пусто, село Жарево оживи лети када се исељени враћају засадима малина и купина које на 700 м н/в издашно рађају. На дан сабора, црквене славе Св.Козме и Дамјана, посебно је свечано.

"Мислим да је ово јединствен пример да свако домаћинство у Жареву има своју софру, односно свој сто, где на овај данашњи дан окупља све своје грађане, рођаке који су у расејању. Долазе да обележе ту славу, да се сретну са рођацима, са пријатељима и да се подсете на неке лепше дане. Ми те лепше дане желимо да вратимо", наводи Небојша Јовановић из Жарева.

Саша Ђорђевић каже да су на идеју да покрену туризам у општини Брус дошли, јер је Брус једина општина у Србији која поседује све што треба за туризам. Објашњава: „Од термо и минералних вода, преко гејзира и водопада, Панчићевог врха, Јерининог града Козника, као и језера Ћелије. Имамо и манастире попут Милентије, Стрмца и Лепенца."

Сашина жеља је да обнови и светињу надомак свог домаћинства у којем ће, нада се, ускоро дочекати и прве туристе.

"Имамо среће, село је ипак сложно мада нас има мало. Али, фали нам добра струја, фале нам путеви. Нама је овде близу Луковска бања, ту је на 15км, али немамо асфалт од Стрмца до Мале Реке. Кад би то успели да решимо овде би село мало више заживело", каже Горан Милић из Жарева.

Жеља мештана је и да се сачува стара воденица, а некадашња школа претвори у сеоски дом.

"Сваке недеље долазим у своје село зато што ми је овде дедовина и ту је одрастао мој отац и то ме вуче да долазим“, наводи Урош Јовановић из Бруса.

Лазар Гавриловић додаје: "Лепа је природа и све. Вратио бих се овде, можда је чак и лепше овде него у граду."

"Желео бих да се сви вратимо селу, и да са стране неко, ако жели да направи неку викендицу… ми мештани имамо довољно те земље ту, сви можемо да дамо, и верујем да сви мештани хоће да дају ар, два земље некоме на пример на поклон", наглашава Драгиша Ђорђевић из Жарева.

Позив је отворен. И за туристе авантуристе и за будуће становник. Све који пожеле да у загљају столетних Жаревачких шума пронађу мир и своје парче среће.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару