Читај ми!

Зима без снега

На око 40 километара источно од Врања налази се планина Бесна Кобила. Иако је препознатљива по томе што скијашка сезона траје од октобра до марта, овог јануара на Бесној Кобили нема снега, aли посетилаца има.

Посетиоци на планини Бесна Кобила, уместо да се скијају - планинаре. Попуњени су сви смештајни капацитети за јануар у Планинарском дому, који има 65 лежајева.

Почела је и школа скијања за основце и средњошколце из Врања и Смедеревске Паланке.

"Наши инструктори скијања ће са децом радити теоријски део наставе и практични на ролерима. Такође ће шетати едукативном стазом "Природно благо Бесне Кобиле", каже Бобан Младеновић, заменик директора ЈП "Скијалиште Бесна Кобила".

Нема снега, нема скијаша, али има планинара. Врањски планинари редовно обилазе Бесну Кобилу и добро је познају.

"Увек је лепо бити на Бесној Кобили, пружају се прелепи погледи. Кад је ведро чак се види Олимп, Рила, Шар планина и готово пола планина у Србији", каже председник Планинарског клуба "Железничар 2006" Нинослав Јорданов.

"Наши планинари најчешће користе наше терене, да без пуно финансијских средстава могу да попну наше врхове у близини, Бесну Кобилу, Грот, Облик, Крстиловицу", каже Станиша Марковић, планинар.

Скијалиште Бесна Кобила 2008. године постало је јавно предузеће. Планинарски дом је реновиран, уређене су две стазе, дужине 480 и 250 метара, ски лифт капацитета 500 скијаша на сат.

"Да не би више чекали временске услове за скијање, ми планирамо ове године да урадимо систем за вештачко оснежавање, као и постављање новог ски лифта дужине километар и 400 метара", каже Младеновић.

Не памти се да је у јануару Бесна Кобила била без снега. Због тога је и више посетилаца који долазе на једнодневне излете са породицом, у шетњу, вожњу бициклом, трчање или лов.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи