Читај ми!

У Стразбуру потписана Уредба о укидању виза за носиоце српских пасоша на КиМ

Уредба о укидању виза за носиоце српских пасоша са АП Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, потписана је у Стразбуру.

Уредбу су потписали председница Европског парламента Роберта Мецола и министар за европска питања Мађарске Јанош Бока, као представник земље која председава Саветом ЕУ.

Потписивању уредбе ЕП и Савета ЕУ о изменама и допунама Уредбе у погледу носилаца српских пасоша које издаје Координациона управа Србије присуствовали су и председавајући Одбора ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове Хавијер Сарсалехос и посланик ЕП Матјаж Немец, који је у претходном сазиву ЕП био известилац за укидање тих виза.

Како је раније за Танјуг навео Немец, пошто одлуку потпишу Савет ЕУ и Европски парламент, она ће бити објављена у Службеном листу ЕУ после чега ће моћи да почне њена примена.

Европски савет је 22. јула ове године донео одлуку о укидању виза за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, чиме је завршен законодавни процес о овом питању у ЕУ, а Европски парламент је 23. априла, на предлог Немеца, изгласао визну либерализацију за носиоце српских пасоша са АП КиМ.

Срби са КиМ који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, били су једини којима је и даље била потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара ове године.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи