Читај ми!

Преминуо Радован Мића Трнавац

У Београду је после краће болести у 74. години преминуо наш истакнути сликар Радован Трнавац Мића. У току своје дуге и успешне каријере имао је преко 50 самосталних изложби. Излагао је са најзначајнијим сликарским именима . Оснивач је истоименог Интернационалног уметничког студија у Ваљеву у којем је завршио основну школу и провео детињство.

Радован Трнавац Мића био је један од најзначајнијих српских сликара двадесетог века. Као уметник стекао је велики углед у Сједињеним Америчким Државама, где је провео скоро три деценије свог живота. Имао је више од 1.000 групних изложби у многим градовима света, са најзначајнијим именима 20. века.

"Пре него сто је узео четкицу у руке он је створио идеју, он је створио слику. Он просто конструисш призоре које има потребу нама да покаже, као какав, како бих рекла баштинар он баштини просто сву ту историју кроз ко ју је он прошао као учесник а и као посматрач" наглашава Марина Цветановић, историчарка уметности.

Живео је и радио на релацији Београд - Ваљево - Њујорк. Деведесетих година у Ваљеву је основао Интернационални уметнички студио, који му је град првобитно понудио за легат:

"Ја сам рекао људи па ја нећу легат, ја сам млад за легат. Ја хоћу да покажем уметницима из света мој град у којем сам ја одрастао и у којем сам ја почео да се бавим сликарством као дете. Напрвићемо интернационални уметнички студио и доводићемо уметнике из целог света" говорио је Радован Трнавац Мића.

Интернационални уметнички студио од 1997. године успешно обавља Мићину мисију спајања уметности различитих култура и нација под окриљем галерије у Ваљеву.

"Мислим да је велика ствар оно сто је Мића урадио за овај град,за ликовну уметност,за српску уметност истовремено И за интернационалну уметност. Јер, ево, за 27 година у студију је излагало преко 500 уметника широм света са свих континената и за сада имамо колекцију која броји 400 радова истих уметника који су излагали овде код нас и мислимо да је то једна од највреднијих, најзначајнијих колекција интернационалне ликовне уметности с краја двадесеток и почетка двадесет првог века овде код нас у Србији. Ми ћемо наставити ту његову мисију", истиче Мирјана Војић, директорка Интернационалног уметничког студија "Радован Трнавац Мића".

Поред сликарства, Радован Трнавац Мића бавио се и вајарством. Крајем седамдесетих година, радио је на 1. и 2. програму Телевизије Београд. Снимио је 26 документарних филмова о југословенским ликовним уметницима . Добитник је бројних престижних награда и значајних признања за свој рад, како код нас, тако и у свету.

 

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи