Произвођачи млека из Војводине траже укидање ограничења броја грла за која се добија подстицај

Велики фармери у Војводини очекују да подстицаји по млечној крави буду 55.000 динара.

Са више од 700 крава на фарми Давид Мужлаи из Бачког Градишта се бори са рентабилношћу производње. Без државних мера тешко би успео, а са друге стране кад достигне лимит у исплати премије за млеко мора да враћа део новца.

"Пошто сад већи произвођачи имају лимите за подстицаје, тако да смо сви ми ускраћени са двадесет посто укупних субвенција. Да се изједначимо са свима да будемо исти, пошто сматрамо да је наш литар млека исти као и других", објашњава Давид Мужлаи из Бачког Градишта.

"Подстицаји које добијате од државе у износу од десет до двадесет милиона умањују се за десет одсто. А сви подстицаји који прелазе укупно двадесет милиона умањују се за 20%.", каже правница Јелена Барош.

Велики произвођачи виде проблем за развој својих фарми у ограничењу броја грла за које држава обезбеђује подстицај.

"Kао произвођач можете имати триста крава, можете имати трихиљаде и триста, где је лимитирано на триста. А шта са тристапрвом кравом, са четиристодесетом? То је нешто што је јако страшно конкретно за нашу фарму и за сва ова правна лица која прелазе тај број", наводи Крсто Ћорић из "Ћорић аграра".

Захтеве којима би се помогло очувању великих фарми изнели су на састанку у Зрењанину представници шеснаест произвођача млека из Војводине. Истичу да не желе да се ови проблеми решавају науштрб малих произвођача, већ да се подршка унесе у Закон.

"Ми се боримо да та средства која су намењена, конкретно за млечно говедарство, па и ратарство, да заврше те паре тамо где им је и место и да тај новац се оправда кроз повећану производњу, квалитетнију производњу, где ће Србија добити ниво самодовољности", каже Радован Бокић из ЗЗ "Агроклек" из Kлека.

Велики фармери очекују да подстицаји по млечној крави буду 55.000 динара и да се укине наплата пореза на добит која је остварена по основу државних подстицаја.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи