Читај ми!

Без наставе или са скраћеним часовима

У свим већим градовима у Србији данас није било наставе, или су часови скраћени. Као што су и најавили репрезентативни  синдикати одржани су протестни скупови и шетње на којима је изнет став да не одустају од својих захтева које су још пре 11 месеци потписали и договорили са  Владом и ресорним министарствима. Премијер Милош Вучевић рекао је да просветари није требало да закажу штрајк између две рунде разговора, да је настава потпуно обустављена у 37 посто школа и позвао синдикате да хитно наставе разговоре."Изашли смо са конкретним предлогом и у односу на протокол из новембра 2023. испунили смо четири од пет обећаног", објаснио је премијер.

Иста слика у  20- так  градова.  Просветни радници  на улицама, трговима , испред школских управа.   Разлози -  незадовољство платом, безбедношћу, условима рада .

"Првенствено угрожена су нам људска права , с друге стране морално, финансијски смо обезвређени. Мислим да  једно друштво почива  на образовању, просвети, здравствуи  правном систему, а овде  је просвета постала маргина друштва“ истиче Наташа Јаковљевић, просветни радник.

"Просветни радници траже да нас не деле , да подвајају по школама. Једнима 12%, другима 8% тако да ни то није у реду.И још један велики проблем јесте  што никако за ту просвету  нашу нема новца" наглашава Зоран Дамљановић,  просветни радник.

"Знате данас ни тај материјални положај наравно да није неббитан  , али  ако говоримо о томе са чиме се  свакодневно сусрећемо у учионицама, са притиском који трпимо од деце, родителхја  ја мислим да ниједан родитељ не би желео да му се дете сутра бави тим  послом" каже Сања Врањешевић, просветни радник.

Да треба вратити достојанство просветним радницима сагласни су и родитељи.

"Образовање треба да буде стуб нашег народа , да  изведемо следеће генерације на прави пут , тако  мислим да се то поштовање времено губи ,  делом због васпитања, а можда и  због друштвених мрежа, лоших утицаја."
"Сматрам да  на овај начин треба да се скрене пажња  јер актуелизује једно питање које је јако битно како за функционисање саме школе , тако и за  целу државу."

"Да буду безбеднији то подржавам, плате свима су мале, али  шта да кажем , ипак подржавам" кажу неки од њих.

Највећи проблем, кажу синдикални активисти, је непоштовање већ постигнутог и потписаног протокола прошлог октобра.

"Конкретно  за годину дана ништа се није променило. Дуго смо ћутали, време је да кажемо шта мислимо и да  знају да смо неко ко прати  и ко  ћели да учествује, ко жели да  буде питан за оно што се тиче нас“ каже Милева Рогић, Грански синдикат просветних радника "Независнот" Ужице.

"Ми смо јасно  и гласно рекли на састанку да не одустајемо од онога што смо потписали као одговорни људи  јер и ми у том протоколу учествујемо  са нашим  активностима. Добили су рок  и они сами су себи дали рок да  додатно размотре са Министарством финансија како да  ће то моћи да ураде . Очекујемо преговоре, очекујемо разговоре, знам да неће бити лаки али и ми ћемо даље предузети акције  како би  те преговоре убрзали" истиче Добривоје Марјановић, председник УСПРС.

"Да опет поновим - ми не тражимо апсолутно ништа више  од онога, али ни мање што су потписали", објашњава Драган Стаменковић, синдикат „Независност" Ниш.

Наставак преговора очекује се наредних дана , а наставе у школама које су штрајковале већ сутра.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи