Читај ми!

Купусијада у Глогоњу

У Глогоњу код Панчева, где се већина мештана бави повртарством, одржана је 6. Kупусијада, манифестација посвећена биљној култури која се у селу највише гаји. Повољне цене привукле су око 2.000 посетилаца.

Због припрема за зимницу и нижих цена него на пијацама, Купусијада у Глогоњу била је изузетно посећена. Купус се продавао за десет динара по килограму, па су долазили и они који не живе у близини.

"Ја сам дошао из Ченте. Овде је много јефтинији купус него код нас, тамо за футошки траже 35 динара по килограму, што је претерано. а овде је и квалитет добар", каже један купац.

У програму манифестације било је такмичење у бацању купуса са рамена, такмичење за највећу главицу и у кувању киселог купуса.

"Купус се крупно исече и ређа у казан: ред купуса, ред овчетине. Тако три пута. Стави се лук, шаргарепа, зачини, и треба да се крчка око пет-шест сати", одаје рецепт за ово укусно јело један од кувара.

У Глогоњу се велики број мештана бави производњом поврћа, највише младог кромпира и купуса. Претходних година купус су извозили у Мађарску, док тренутно ценом нису довољно конкурентни на тржишту.

"Ове године нисмо баш задовољни родом. Мало је уништила суша, мало пламењача, јер неки нису биљке од тога заштитили на време. Међутим, оно што је родило одличног је квалитета", каже Коста Требјешанин, председник удружења повртара.

Повртари из Глогоња кажу да је браво сорта коју они гаје најбоља за кишељење, јер најдуже траје, а да и купци мисле исто тако говори податак да су на Купусијади продали око 20 тона купуса.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи