Читај ми!

Ужичанин у свету науке

Прошлогодишње откриће Хигсовог бозона или "Божје честице", која објашњава структуру космоса, у научним круговима се сматра епохалним открићем. У тиму истраживача у ЦЕРН-у у Женеви, био је и Ужичанин др Владимир Рековић који је детаље истраживања поделио са ђацима и професорима ужичке Гимназије, школе из које се отиснуо у свет науке.

Иако физика елементарних честица још увек није у средњошколском наставном програму, предавање Владимира Рековића о открићу "Божје честице, без даха су слушали и ђаци и професори, не скривајући понос на бившег ђака.

"Сваки дан можемо да нађемо на интернету иили новинама како излазе нови резултати, нова истраживања, а овде смо могли из прве руке, од научника из ЦЕРН-а да сазнамо много више", каже Милић Илић, ученик трећег разреда Гимназије.

"Један обичан човек који представља за читав наш образовни систем, за све наше ученике нешто позитивно, нешто чега има веома мало и нешто чега сви ми желимо да буде мало више", каже директор Гимназије у Ужицу Жико Павловић.

Након треће гимназијске године у Ужицу средњошколску диплому Владимир је стекао у Америци, а потом и универзитетску и докторску.

Од пре пет година, као истраживач Универзитета у Њу Џерсију, члан је тима светских експерата ЦЕРН-а у Женеви који трагају за Хигсовим бозоном - честицом која одређује облик и величину материје.

"Да би она била стандардни модел Хигс честица експериментални резултати се морају поклапати са тим што теорија предсказује, а то је део који је остао да се испита, значи својства која ће је дефинисати", каже Рековић.

Њено открице пут је и за нова достигнућа у медицини, хардверској технологији, индустрији...

"У самом ЦЕРН-у постоје активности и то не мале које су у правцу образовања и оспособљавања средњошколских професора да полаку упознају студенте са овом врстом физике", каже Рековић.

И ужички гимназијалци и професори биће део тога. На позив Владимира Рековића, њих 40-оро биће гости Европског института за нуклеарне науке ЦЕРН у Женеви, већ у априлу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару