Читај ми!

Фестивал младих у Књажевцу

Колажним програмом под називом "Акордима до звезда", са више од стотину учесника, у Књажевцу је отворен 51. фестивал културе младих Србије. До недеље, када се Фестивал завршава, ликовна, књижевна, позоришна, музичка и филмска дела приказаће више од хиљаду младих стваралаца.

Током пола века постојања Фестивала културе младих Србије, јединствене мултикултурне смотре у Књажевцу, своје стваралаштво представило је више од педесет хиљада младих
уметника.

На  традиционалној фестивалској позорници, платоу испред Дома културе, у програму који је режирао Владимир Путник, наступили су хорови и солисти нишког Студентског културног центра, брат и сестра Никола и Бојана Пековић победници треће сезоне такмичења "Ја имам таленат" и  плесна трупа "Еринс Фидл" из Београда, чији је степовање било права атракција за фестивалску публику.

Програм су водили глумци из популарне телевизијске серије "Војна академија".

Учесници Фестивала задовољни су концепцијом смотре која промовише стваралаштво младих. Глумица Тијана Перенчић из Београда каже да је књажевачки фестивал препун позитивне енергије.

Маријана Младенов, студенткиња четврте године соло певања из Ниша сматра да је књажевачки фестивал добра прилика да се млади уметници из различитих крајева друже и да стекну нова искуства на сцени.

Најбоље у стваралаштву младих у Србији

Првог дана Фестивала отворене су и традиционалне ликовне изложбе. У великом холу Дома културе изложени су радови седморо сликара са завршне године Факултета ликовних уметности у Нишу и Београду.

Петоро младих фотографа, студената Факултета за примењене уметности у Нишу, у малој сали Дома културе показали су необичне радове настале спајањем различитих уметничких дисциплина.

"Бавим се и писањем па сам са фотографијом спојила чак и једно своје драмско дело, док су колеге спајале фотографију и сликарство", објашњава стваралаштво Јефимија Коцић, студенткиња графичког дизајна на нишком Факултету примењених уметности.

Организатори кажу да су селектори ове године одабрали најквалитетније програме које ће, како се очекује, видети више од двадесет хиљада посетилаца.

"Књажевчани и људи из околних места видеће остварења која су заиста оно најбоље у стваралаштву младих у Србији у последњих годину дана", рекао је Славиша Раденковић, председник Организационог одбора Смотре.

До недеље, када се Фестивал културе завршава, ликовна, књижевна, позоришна, музичка и филмска достигнућа приказаће више од хиљаду младих стваралаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару