Читај ми!

Проглас са згаришта

Са згаришта бине позоришта "Бора Станковић" глумци и Врањанци поручују да врањско позориште живи. Траже помоћ, не за себе, већ за све што позориште представља у култури Србије.

Врањско позориште "Бора Станковић" изгорело је у понедељак ујутро у пожару који је, како се претпоставља, подметнут. "Даске које живот значе" претвориле су се у пепео.

Као декор за сцену апокалипсе, стварност је премашила машту уметника. Два дана након пожара, и даље трагови дима, на згаришту сцене читаћа проба "Народне драме".

Премијера представе, по тексту Олге Димитријевић, планирана је за октобар и Борине дане.

"Не могу да кажем да ли ће се тада и догодити, догодиће се свакако, али не на овом згаришту", каже редитељка Снежана Тришић.

Живот иде даље, наћи ће простор, на отвореном или на бини других позоришта. Глумци широм Србије показују солидарност, нуде помоћ.

Према речима Небојше Цветковића, директора Позоришта, током лета играће под отвореним небом представе са дечје и вечерње сцене, у парку, пешачкој зони, Прибојчићевој кући.

Простор за публику под ведрим небом, прекривен је гредама. Са бине, црне и чађаве, проглас јавности упућују глумци, Врањанци.

"На згаришту наших успомена, наших суза, нашег смеха, на овом месту страшне трагедије, све што имамо да кажемо је - врањско позориште живи", рекао је глумац Саша Стојковић.

Полиција претпоставља да је пожар подметнут и да је мета непознатих нападача, за којима се трага, недавно отворена дискотека. Позориште је колатерална штета.

"Ми први ћемо радити оно што је наш посао", каже глумица Жетица Дејановић. "Једино тако ћемо допринети да се ова кућа дигне на своје ноге."

Након ванредног пописа, управа ће знати шта је од архиве и гардеробе остало, једино сачувано након пожара. Пламен је однео сцену, салу, декор, подрум зграде изграђене 1892. године, симбола културе, уметности, историје и традиције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару