Читај ми!

Богата жетва у шабачком крају

Жетва у шабачком крају почела је десетак дана раније него претходних година и већ је завршена на половини површина. Просечан принос је 4,6 тона по хектару, а квалитетом су задовољни и произвођачи и стручњаци.

Породица Лукић из Табановића пшеницу је пожњела са више од половине засејаних површина. Овогодишњи принос на десет хектара много је бољи од прошлогодишњег.

"Приноси се крећу око седам тона по хектару, применио сам пуну агротехнику и задовољан сам. Прошле године имао сам око четири тоне по хектару", каже Зоран Лукић. "Жетва не може да чека и радимо до касно у ноћ."

Због високих температура комбајнери у њиве улазе пре осам сати, а посао завршавају тек када се појави роса.

Због примене пуне агротехнике и повољних временских услова у време наливања зрна, овогодишњи род је доброг квалитета.

"Хектолитарска вредност је мера квалитета и она је ове године 80,81 одсто, прошле године  била је негде 70,72 одсто", објашњава Светлана Златарић из Пољопривредно саветодавне стручне службе. "Ми смо веома задовољни овогодишњим приносом пшенице који се креће од четири до преко седам тона."

Ратари чекају бољу цену 

Иако је жетва у шабачком крају завршена на око 50 одсто површина од посејаних 7.000 хектара, већина пољопривредника овогодишњи род још није предала.

"Цена је тренутно 23 динара и не одговара нам. Нашу пшеницу лагерујемо и чекамо боље дане", каже Миодраг Лукић, пољопривредник из Табановића.

У једином силосу у Шапцу места има за 40.000 тона пшенице.

"Био сам дужан да предам робним резервама пшеницу, 140 килограма за 100 килограма МПК ђубрива. То сам и урадио и задовољан сам приносом и односом према мени као произвођачу", каже Живојин Арсеновић, пољопривредник из Шеварица.

У силосу у Шапцу већ је ускладиштено 20.000 тона пшенице, што је за 25 одсто више него у истом периоду прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару