Читај ми!

Народна скупштина Републике Српске усвојила закон којим уводи химну Боже правде и немањићки грб

Народна скупштина Републике Српске већином гласова усвојила је закон којим се за грб Републике Српске уводи немањићки грб са двоглавим орлом, а за химну – химна "Боже правде", коју користи и Србија. Уставни суд Босне и Херцеговине је 2006. године прогласио неуставним грб и химну РС, са образложењем да на њима нису били заступљени симболи осталих конститутивних народа.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне.

"Циљ овог закона је да имамо право да ставимо овдје грб Републике Српске по којем је формирана. Циљ је да имамо право да користимо химну 'Боже правде' и грб Немањића, те да у свакој канцеларији предсједника Владе, министра, градоначелника, секретаријата и на свакој визиткарти имате право ставити грб", рекао је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић у завршној речи, преноси Срна.

Разлог за доношење овог нацрта закона је омогућавање истицања застава и грбова и извођења химни страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално наслеђе.

Према Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне Српске, у постојећи закон се додаје нови члан, који гласи – да се заједно са истицањем заставе и грба/амблема Републике Српске и извођењем химне Српске могу истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално наслеђе.

Ако се застава или грб Републике Српске истиче у Републици Српској заједно са другим домаћим или страним заставама, грбовима или другим амблемима, односно знацима – застава, односно грб Републике Српске ставља се на почасно место, ако овим законом другачије није одређено, наводи се у образложењу Нацрта закона.

На овај начин Република Српска доприноси заштити идентитета својих конститутивних народа, осталих и грађана, њихове културе и традиције, афирмише поштовање људских права и унапређује пријатељске односе и сарадњу међу државама и народима, додаје се у образложењу.

У Декларацији је истакнуто да Свесрпски сабор потврђује да је химна "Боже правде" свесрпска химна, а да је двоглави орао Немањића национални свесрпски грб.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару