Брнабић: Изузетно отворени и искрени разговори у Бундестагу

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је у протеклих 48 сати имала веома отворене разговоре са представницима власти у Берлину и истакла да је веома важно за Србију да има сталну комуникацију са Немачком. Истиче да је на свим састанцима у Берлину чула јасан став Немачке да Заједница српских општина мора бити формирана.

Брнабићева, која у Берлину предводи парламентарну делегацију у дводневној посети Немачкој нагласила је да су сви састанци које је имала у Берлину били изузетно искрени и отворени.

"Заиста смо разговарали о тешким темама, стварима о којима имамо различита мишљења, темамо о којима се не слажемо. Увек отворени и искрени разговори и то је велика ствар", истакла је Брнабић.

Kако је рекла, разговарало се о евроинтеграцијама Србије, агенди проширења, шта је то што је приоритет у раду парламента у смислу реформи у области владавине права, имплементацији ОДИХР препорука за боље изборне услове, дијалогу са опозицијом, али и о ситуацији у БиХ, свесрпском сабору и декларацији коју су усвојиле две владе, ситуацији у региону, као и да ли је могуће да Србија, као највећа земља региона додатно утиче на мир и стабилност и бољу повезанст.

Она је навела да је домаћине интересовало зашто Србија није и да ли ће увести санкције Русији.

Брнабић је поручила да је јако добро што је она, већ на практично самом почетку мандата као председнице Народне скупштине, имала добре и отворене састанке у Бундестагу. 

"Зато што је нама, као земљи, важно да имамо бољу комуникацију, боље разумевање, дијалог, стални дијалог са СР Немачком, који је у привредном смислу наш један од најважнијих партнера. А у политичком смислу, зато што је једна од најважнијих земаља Европске уније и земља која јесте једна од земаља која одлучује и о агенди проширења и о плану раста и о свим осталим стварима које се тичу Србије и нашег народа и свих наших грађана", прецизирала је Брнабић.

Посету Немачкој оценила је као не лаку, али добру, и истакла да су то били тешки разговори.

"Много тема које смо морали да прођемо, много тема које смо морали да отворимо, много тема о којима је требало да упознам немачку страну и са неким другом страном медаље коју они можда не виде или нису чули за њу или не знају довољно. Размена мишљења је била јако добра, јако конструктивна и чини ми се добар почетак. Ипак то је процес и мораћемо много да радимо даље у будућности", истакла је председница Народне Скупштине. 

Јасан став Немачке да ЗСО мора бити формирана

Председница Народне Скупштине Ана Брнабић рекла је да је на свим састанцима у Берлину чула само јасан став Немачке да Заједница српских општина (ЗСО) мора бити формирана.

"Став Немачке је да Бриселски  споразум мора да се имплементира, да је било доста кашњења, као и да ЗСО мора бити увек прва на дневном реду. Надам се да ће то да се покаже у пракси у неко догледно време, иако се са тим касни више од 11 година", рекла је Брнабић у Берлину. 

Оценила је да, када је реч о Декларацији са Свесрпског сабора, Немачка на то гледа једнострано, имајући у виду укупну ситуацију у БиХ, као на сепаратистичке намере, и да нажалост не види ништа друго у читавој комплексној ситуацији. 

"Треба објаснити да Декларација коју смо усвојили на Светосрпском сабору, пре свега позива на мир, стабилност, поштовање свих жртава ратова у БиХ. И такође то је Декларација која позива на поштовање Дејтонског мировног споразума. Дејтонски мировни споразум говори о БиХ као држави са два ентитета - Федерацијом БиХ и Републиком Српском и три конститутивна народа и Председништву које се састоји од три члана које мора да се консултује о свим питањима спољне политике БиХ", рекла је Брнабић.

Kако је додала, Република Српска је једна од потписница Дејтонског мировног споразума, увек стоји уз Дејтонски мировни споразум и тражи пуно поштовања истог", рекла је Брнабић.

Она додаје да се управо то не чује често у Немачкој и да су због тога управо овакви састанци неопходни.

"Да отворимо све те теме без икаквог страха и зазирања од тешких тема и да ставимо све карте на сто и да објаснимо. Србија нема шта да крије. Србија треба да буде поносна на све оно што смо урадили. На крају и за регионалну мир, стабилност и повезаност. Тако да сам се трудила да истакнем те аспекте", додала је Брнабић. 

Председница Скупштине Србије састала се у среду, првог дана званичне посете Берлину, са немачким привредницима које је позвала да учествују на међународној изложби Експо 2027. чији ће домаћин бити Србија, а једна од тема је била и литијум.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару