Читај ми!

Народна скупштина Републике Српске двотрећинском већином усвојила Декларацију

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас двотрећинском већином Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и закључке на овај документ са Свесрпског сабора у Београду.

Од 65 присутних посланика, за усвајање Декларације гласала су 62 посланика, против су била три, а није било уздржаних.

За закључке, које су потписали шефови клубова посланика свих странака са седиштем у Републици Српској, осим Клуба посланика "За правду и ред", гласала су 62 посланика, два су била против, а један посланик био је уздржан.

Стевандић је рекао да је пронађен компромис у вези са закључцима на Декларацију коју је подржало 90 одсто народних посланика, осим Клуб посланика "За правду и ред" Небојше Вукановића.

"Надам се да ће ово бити један од докумената који ће битно одредити нашу саборност у вези са високим питањима и да ћемо имати прилику да се једни другима одазивамо на састанке без обзира на то ко их позове позиција, опозиција, председник Републике Српске или српски члан Председништва БиХ", рекао је Стевандић.

Скупштина Републике Српске данас је разматрала усвајање Декларације, а седници су присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Додик је раније данас, обраћајући се у Скупштини Републике Српске, истакао да је Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа један од историјски најважних и најмоћнијих докумената српског народа у целини, пренела је Срна.

Цвијановићева је поручила у обраћању да Декларација неће нанети штету било коме и да даје јако снажну основу за даљи развој односа Србије и Републике Српске.

У Декларацији се, међу 49 закључака, ставова и циљева, наводи да Свесрпски сабор констатује да српски народ представља јединствену целину.

"Српски народ је кроз историју имао више држава са различитим називима, те полаже право да баштини своју богату традицију", пише у тексту Декларације.

Свесрпски сабор нагласио је да је Република Српска јединствен и недељив уставноправни субјект који самостално обавља своје уставотворне, законодавне, извршне и судске функције у складу са Уставом БиХ – Анексом 4 Дејтонског мировног споразума и чија територија не може бити отуђена мимо Устава и закона Републике Српске.

У тексту је истакнуто да ће Декларација, након усвајања на Свесрпском сабору, бити понуђена на усвајање народним скупштинама Србије и Српске како би се обезбедила њена пуна примена у Републици Србији и Републици Српској, наводи Срна.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару