Читај ми!

"Изненађен" оптужбама, али збрисао на сигурно - да ли ће казахстански тајкун одговарати за пожар на грчком острву  

Грчке власти подигле су оптужницу против осам држављана Казахстана, међу којима је и нафтни могул Данијар Абулгазин, због пожара на острву Хидра, проузрокованог ватрометом после забаве на луксузној јахти. Тајкун негира оптужбе са сигурне дистанце, одакле  му не прети изручење.   

Недавни пожар на монденском грчком острву Хидра, у Саронском архипелагу, на којем је својевремено живео и чувени кантаутор Леонард Коен, привукао је огромну пажњу јавности у тој земљи, јер су медији пренели да је ватру изазвао ватромет после забаве на луксузној јахти у непосредној близини. 

Тринаест особа ухапшено је тим поводом, али је реч само о грчким држављанима, посади луксузне јахте Персефона. Гости са јахте, казахстански држављани, међу којима је и познати нафтни могул Данијар Абулгазин, напустили су острво непосредно након избијања пожара и већ сутрадан његовим приватним авионом одлетели из Атине за Алма Ату, а да нису ни давали изјаве полицији.

Педесеттрогодишњи Абулгазин један је од најбогатијих људи у Казахстану, а Форбс његово богатство процењује на 380 милиона долара. Сматра се да га је стекао блиским везама са Тимуром Колибајевим, зетом бившег председника Нурсултана Назарбајева, који је владао државом пуних тридесет година, пре него што се повукао. Данијарова супруга, Ајдан Сулејменова, налази се на челу највеће хуманитарне фондације у земљи.

Саронским архипелагом крстарило је тих дана занимљиво друштво. На луксузној јахти Персефона, осим Абулгазина и његове породице, супруге и сина, било је и неколико утицајних људи финансијског естаблишмента Казахстана. 

Грчки портали откривају детаље истраге. Иако се првобитно претпостављало да је ватру на острву проузроковао ватромет са јахте, истрагом су пронађени остаци ватромета на плажи, до које је, како пишу, гуменим чамцем дошло двоје малолетника са брода, у намери да се ту забави и запали по коју петарду.

Врелим таласом захваћена грчка острва, последњих дана су попут варнице - и најмања искра може изазвати катастрофу.

То се управо догодило на Хидри, а ватра је захватила око 300 ари растиња највеће борове шуме на острву.  Брзом интервенцијом  ватрогасаца, али и захваљујући повољном ветру, спречена је велика катастрофа јер би, како је проценио градоначелник, буктиња захватила цело острво, од којег не би остао ни камен на камену. 

Грчки тужиоци у петак су подигли оптужнице против осморо пунолетних казахстанских држављана, гостију на јахти, који се сви увелико налазе у својој држави.

Од тринаесторо ухапшених Грка, у притвору су остали капетан јахте и први официр. Посада негира да се на броду десило било шта што би изазвало ватрену стихију. 

Са сигурне дистанце, огласио се данас и Абулгазин, тврдећи да је изненађен оптужбама и да ни он, ни његови гости, нису проузроковали пожар. Каже да је јахту унајмио на недељу дана и вратио у атинску луку према плану, негирајући инсинуације да је побегао са места злочина.

Спреман је, каже, на сарадњу са грчким властима, али будући да две државе немају потписан споразум о екстрадицији, оптужница ће вероватно остати мртво слово на папиру.

Цена изнајмљивања Персефоне на недељу дана је око 250.000 долара, преносе медији у тој земљи.

Грци сада истражују и како је могуће да је Казахстанцима дозвољено да напусте земљу пре него што су испитане околности пожара.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару