Читај ми!

Амбасадор БиХ Врањеш: Нисам уручио Србији протестну ноту коју је покушао да упути Конаковић

Министар спољних послова Марко Ђурић разговарао је са амбасадором БиХ у Србији Александром Врањешом. Поручио је да Србија жели најбољу могућу сарадњу са Босном и Херцеговином и потврдио недвосмислену подршку Србије Дејтонском мировном споразуму. Амбасадор Врањеш захвалио је Србији на доследности и додао да није уручио Србији протестну ноту због одржавања Свесрпског сабора, а коју је, како каже, покушао да упути тамошњи министар спољних послова Елмедин Конаковић.

Марко Ђурић је указао да Србија жели најбољу могућу сарадњу са Босном и Херцеговином, и да је у потпуности посвећена даљем продубљивању односа у политичком, економском, културном и сваком другом смислу, саопштено је из Министарства спољних послова.

Подвукавши недвосмислену подршку Србије Дејтонском мировном споразуму, којим се уједно поштују и територијални интегритети Босне и Херцеговине и Републике Српске као њеног ентитета, Ђурић је нагласио чврсту опредељеност Србије за очување регионалне стабилности и дијалогу као најбољем средству за решавање свих отворених питања.

Према речима министра, недавне изјаве члана Председништва Босне и Херцеговине Дениса Бећировића и министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића не доприносе међудржавним односима.

Очување нашег суверенитета и територијалног интегритета питање је од највећег националног значаја, те је у том смислу шеф српске дипломатије саговорнику поновио захвалност Босни и Херцеговини на принципијелној позицији по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Уз осврт на недавно одржану Заједничку седницу Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, министар је истакао нашу заинтересованост и спремност за успостављање овог вида сарадње и са другим ентитетом, Федерацијом Босне и Херцеговине.

У складу са тим, Ђурић је изнео оцену да би успостављање таквог механизма комуникације и сарадње у знатној мери допринело јачању међусобног разумевања и уважавања, као и изградњи пуног поверења на добробит свих наших грађана.

Врањеш о томе зашто није пристао да уручи ноту Србији

Амбасадор Врањеш захвалио је Србији на доследности и додао да није уручио Србији протестну ноту због одржавања Свесрпског сабора, а коју је, како каже, покушао да упути тамошњи министар спољних послова Елмедин Конаковић.

"Та нота, ја њу нисам донео и нисам уручио Србији, они су то покушали преко мене, а разлог зашто нисам није везан само због мојих политичких ставова, већ стриктно из процедуралних разлога. Министар спољних послова БиХ нема право да креира спољнополитичке или било какве акције и спољну политику БиХ то је искључиво у надлежности Председништва онако како је прописано Уставом БиХ“, рекао је Врањеш.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару