Читај ми!

Шапић: Немамо законску могућност да забранимо Фестивал "Мирдита" али им нећемо дати градски простор

Град Београд неће дати ни једну сагласност за коришћење било које јавне површине или градског простора за одржавање Фестивала "Мирдита, добар дан“., рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда.

За Фестивал “Мирдита, добар дан!” који постоји од 2014. године и одржава се једном годишње у Београду као културно-уметнички фестивал, Александар Шапић је рекао да је реч о догађају који "годинама уназад директно фалсификује и мења историју кроз промовисање такозваног косовског културног наслеђа, изузимајући чињеницу да је оно српско".

Тиме, нагласио је, "организатори овог Фестивала доводе у питање суверенитет и територијални интегритет Републике Србије".

Зато је, каже Шапић, изричито против одржавања Фестивала "Мирдита, добар дан!".  

Он је истакао да су организатори фестивала овог пута "отишли и корак даље и Фестивал заказали баш на Видовдан, 28. јуна, гурајући директно прст у око целом српском народу и српској држави".

"Влада Србије да добро размисли"

Шапић је позвао и Владу Србије, да, како каже, добро размисли да ли овакве манифестације треба дозвољавати у Србији, јер оне директно подривају наш уставно-правни поредак.

Према Шапићевим речима, организатори тог фестивала "све време, под окриљем културног деловања директно доводе у питање културно и историјско наслеђе Србије и нашег народа".

Шапић је при том подсетио да приштинске власти пре само неколико месеци нису дозволиле нашем глумцу Ненаду Јездићу да игра монодраму „Књига о Милутину“ на КиМ, "а ми и на то треба да затворимо очи и да их овде ваљда дочекамо аплаузима и још им асистирамо како би они у Београду одржавали тај њихов Фестивал угрожавајући идентитет и културно наслеђе српског народа".

"Због чега? Да бисмо усред Београда слушали дебате на разноразне теме које су на Фестивалу 'Мирдита' биле присутне. Као када су 2020. године у оквиру 'Мирдите' имали дебату на тему Косово - наслеђе сећања, али и промоцију истоимене публикације и изложбе на ту тему", подсетио је он.

"Једна од тема на дебатама била је и 'Зашто се чланство у међународној организацији као што је Унеско, чији је циљ неговање баштине и промоција културе, види као игра у којој једна страна нужно губи' на којој је изречено:

На Косову постоји колективна свест свих народа о очувању културне баштине и споменика, а политика покушава да подели ту баштину по националности, на српско и албанско", навео је Шапић.

Он је подсетио и на дебату у оквиру Фестивала 2019. године где је промовисана антологија савремене косовске драме, “Лет изнад косовског позоришта”.

"У Београду могу само да користе приватне просторе"

У свом саопштењу Шапић наводи даље примере: "Антологију су чиниле драме које објашњавају борбу за косовску независност од бомбардовања 1999. године до 2008. године. Најава те дебате је гласила: “Шта борба за независност значи за драмску књижевност на Косову?” Или можда треба да уприличимо још једну промоцију књиге као ону коју су већ одржали када је промовисана књига Историја Косова у школским уџбеницима историје Косова, Албаније, Србије, Црне Горе и Македоније?", упитао је председник Привременог органа Града Београда.

Шапић је истакао да док год буде на челу српске престонице, "Град Београд неће давати ни једну врсту сагласности за одржавање 'Мирдите' и сви простори које евентуално буду користили, биће искључиво приватни".

"Немамо законску могућност да их забранимо"

"Ми као Управа града немамо законску могућност да их забранимо, али ни на један начин нећемо дозволити да било шта што има везе са Градом Београдом, њима буде на услузи", прецизирао је он.

Овакви фестивали, рекао је Шапић, "под плаштом тога да промовишу савремену културну сцену Приштине, у сред Београда одржавају трибине, изложбе и дебате на којима се објашњава зашто је добро да тзв. Косово постане чланица Унеска и како српски споменици на КиМ заправо нису српски, већ су део "косовске културне баштине", и како "политика ту баштину покушава да подели по националности".

Шапић је у свом саопштењу закључио да се "перфидно, на мала врата", заправо промовише политички концепт "косовске културне баштине", односно "албанизација српске баштине на Косову и Метохији кроз покушај изградње колективног културног наслеђа". И поновио да Град Београд у томе неће учествовати. 

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије