Читај ми!

Око: Кандидати за градоначелника Борислав Антонијевић и Александар Шапић о плановима за Београд

Борислав Антонијевић, кандидат за градоначелника листе "Ми снага народа" истиче да им је основни циљ промена штетног модела за управљање градском управом, свим предузећима, установама, буџетом, инвестицијама, као и градском имовином. Кандидат листе "Александар Вучић-Београд сутра", Александар Шапић сматра да Љубљана и Будимпешта могу да личе на Београд, али и да је Београд источноевропски Њујорк.

Кандидат за градоначелника листе "Ми снага народа" Борислав Антонијевић је у кампању за београдске изборе кренуо заједно са Бранимиром Несторовићем и слоганом "Доктори за Београд".

"Да ли ћемо бити доктори за Београд, зависи од конзилијума који буде означавао тај тим за лечење, а то су грађани. Ако нас они буду означили као оне који треба да учествују у лечењу града који евидентно има много проблема, онда ћемо ми то врло радо бити, направити тим и приступити лечењу" истиче Борислав Антонијевић. 

Да би показали каква им је намера, каже да морају да почну промене од врха. А то значи да уведу нова мерила одговорности и обавеза за оне који руководе. 

"Нама је основни циљ промена штетног модела за управљање градском управом, свим предузећима, установама, буџетом, инвестицијама као и градском имовином", наводи кандидат за градоначелника.

Указује да начин избора руководства у јавним предузећима мора да буде потпуно транспарентан и отворен и да се врати давно заборављени јавни конкурс.

Истиче и да се њихова странка не противи ниједном пројекту ни градњи, као и да нису против изградње метроа.

"Морамо грађанима Београда да отворено прикажемо каква је ситуација, шта може, када може. Опрема за копање метроа није стигла, неће доћи још наредних годину и по дана. Значи, неће почети и то су све обећања и увек предизборна. Зашто не покажемо делима?", наводи Антонијевић и поручује да ће они рећи само оно што могу.

Каже да треба видети какав бенефит Београђанима доноси Београд на води, зашто процентуално није одвојен део станова да припадну граду, па да реши питање становања младим брачним паровима са децом, младим стручњацима.

Наглашава да не може нико националне теме да избаци из тема града Београда.

"Свакако, ова срамна резолуција која је донесена у вези са неким наводним геноцидом, који се није десио у Сребреници, је нешто о чему не можемо да не разговарамо. Не можемо да не дотакнемо и да не разговарамо, да се противимо независности Косова. Како може нешто што је наше да буде нечије. Значи, не можемо да се искључујемо из тема", наглашава Антонијевић. 

Апсолутно се слаже за сарадњу с Републиком, а да ако буду добили могућност да управљају градом, неће бити никакве оpструкције.

За сада, нису одлучили да формирају заједничку власт ни са ким и остају чврсто при оном ставу који су имали у децембру.

"Ако некога интересује да овај град настави даље, онда могу да препусте нама да ми формирамо самосталну власт у Београду", поручује Антонијевић.

Што се тиче локалних избора каже да тамо где су њихове присталице инсистирале, дају им подршку, али да не учествују. 

Кандидат за градоначелника листе "Александар Вучић-Београд сутра", Александар Шапић каже да је професионалну спортску каријеру завршио и оставио је иза себе и да сада покушава да се доказује на неком потпуно новом пољу.

"Ја сам српски родољуб, патриота који воли своју земљу, воли свој народ. Мислим да социјална политика, социјалне мере су изузетно важне за свако друштво. Та подела на десничара и левичара, мислим да је практично нестала већ свугде у свету и ја се трудим да се понашам у складу са оним како се осећам и у складу са потребама свог народа и грађана које треба да представљам", наглашава Шапић.

Подсетио је да све мере, од бесплатних уџбеника, вртића, појефтињење карата, бесплатних часова енглеског за предшколце, јавног превоза, као и друге социјалне мере, раније нису постојале.

"Зашто ми то зовемо бесплатно? Па зато што он треба да плати тај свој уџбеник када креће у школу. Зато што он треба да плати улазак на базен. Зато што он треба да плати карту за превоз која је била до јуче дупло скупља. Зато што он треба да плати енглески језик. Зато што он треба да плати вртић", указује кандидат за градоначелника.

Каже да су приче о дугу Београда апсолутно неосноване и да је он тренутно око 250 милиона евра, као и да је главни град по кредитном рејтингу, чак мало испред државе Србије.

Наводи и да је наплата карата у ГСП у овом моменту дупло већа, што значи да Београђани ипак хоће да плате карту.

"По мојој процени, негде на јесен, у току зиме, око 700 нових аутобуса ће да се појави на нашим улицама. Сви ће бити еколошки, сви наши ће бити на гас, а очекујем да 125 трамваја, у року неке две и по до три године, буду промењени", најављује Шапић.

Што се тиче метроа, град ради своје део посла и то је истиче, национални пројекат, највећи у Србији последњих 50 година.

"Експо је такође још пре мене уговаран, за мог мандата смо га добили, али далеко раније. Национални стадион, пруга, аутобуска станица, железничка станица, то су све ствари које су кретале. Што се тиче пројекта мали метро, како сам га назвао, да није било мене, вероватно тунел никад не би био спреман и на овом нивоу на којем је данас. Идеја првобитна је била да се иде само на мост. Сматрао сам да ако урадимо нови мост који је неопходан, јер је овај стари", указује Шапић.

Сматра да Љубљана и Будимпешта могу да личе на Београд, али и да Београд може да личи на Њујорк. Каже и да Београд јесте источно-европски Њујорк.

Истиче да је Београд град свих добрих људи, да је увек био отворен за све оне које у њега дођу.

"И још једном ћу да поновим. Српска политика не значи шовинистичка политика. Он је отворен и за Бошњаке, и за Русине, и Мађаре, и Хрвате, и све оне који поштују наш народ као што се поштују било где у свету. Али нећемо више да се снебивамо, да кажемо ко смо и шта смо, и да бранимо интересе нашег народа и наше државе", поручио је Шапић.

субота, 13. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару