Читај ми!

Шапић: Очекујемо да водимо свих 17 београдских општина

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић каже за РТС да очекују да ће СНС имати прилику да води свих 17 градских општина. Навео је и да осим на три београдске општине – Врачар, Савски венац и Стари град, листа СНС-а има довољан број мандата да самостално формира власт. Ипак, како каже, биће коалиционих партнера и на општинама где за тим нема потребе.

На питање хоће ли да бити градоначалник Београда, Александар Шапић одговора: "А ко други?"

Истакао је да осим на три београдске општине – Врачар, Савски венац и Стари град, листа СНС-а има довољан број мандата да самостално формира власт.

“Да ли ће улазити још са неким у коалицију, тиме ће се бавити локални одбори, тј. саме потенцијалне општинске управе. На ове три општине ће морати да се праве неке коалиције. На Врачару их је доста ушло, мислим да је ушло чак шест странака. На Савском венцу су још три преко и на Старом граду такође их има још три, четири”, рекао је Шапић.

“Очекујемо да ћемо на свих 17 градских општина имати прилику да водимо општине и да преузмемо пуну одговорност као и претходне четири године. Тако да ја очекујем да ће у периоду испред нас, негде брже, негде спорије, да ће на свих 17 општина листа 'Александар Вучић – Београд сутра' преузети одговорност и водити све општине”, поручио је Шапић.

"Нећемо свугде сами учествовати у власти"

Поручио је да је добродошао свако ко жели да "заједнички учинимо нешто добро, да покушамо да учинимо нашу општину или град бољим, да некако ујединимо снаге на тему локалне политике, а немамо суштинских различитости на националне теме".

“Ја знам за велики број општина где нема потребе за коалиционим партнерима, где ће их бити. Значи, нећемо ми свугде сами учествовати у власти. Узећемо и тамо, ко буде желео, добродошао је”, нагласио је Шапић.

Указује и да уколико буде дошло до тога да неку општину води неко из опозиције, да ће он бити градоначелник свих Београђана.

“Само ће од те општинске управе зависити да ли ћемо имати неких проблема. Ја сам у Привременом органу седео осам месеци, то вам је као да смо водили заједнички град, а они нису гласали ни за једну одлуку. Причам о Веселиновићу и Обрадовићу. Значи, просто је немогуће да за осам месеци, имали смо сигурно 15, 20 седница, донели смо на десетине и стотине одлука разноразних, по закону вероватноће је немогуће да ниједна није била добра”, навео је Шапић.

Овде се, како каже, поставља питање става опозиције да ли жели.

"Сваки предлог који буде конструктиван спремни смо да прихватимо"

Када је реч о градском парламенту, каже да ће конфигурација сада бити мало другачија.

“Ја заиста верујем и надам се да ће они који буду били у градском парламенту покушати да нама помогну, а тиме и себи сутра у неком будућем политичком деловању, јер уколико успеју да кроз актуелну власт нашу провуку неке своје предлоге, које су за добробит Београђана, ја верујем да ће Београђани то сутра знати да цене”, поручио је Шапић.

“Сваки предлог који буде био конструктиван, сваку ствар која буде била смислена, све оно што буду сматрали да може да се имплементира и спроведе, спремни смо да прихватимо, зато што само тако има смисла функционисати, а мислим да би то њима дугорочно било добро, јер понашање које су до сада имали испоставило се да је сваки пут све горе и горе, значи није им баш добра стратегија”, додао је Шапић.

"СНС на Новом Београду има већину"

Када је реч о општини Нови Београд, Шапић каже да СНС на тој општини има већину да власт формира самостално.

“Плус, тамо постоји још мањинска Руска странка, која је већ показала интересовање да се нама прави већину”, рекао је Шапић.

“Што се тиче жалби, не постоји ниједна жалба Општинској изборној комисији. Значи, ниједна. Што је јако занимљиво уколико нисте упутили ниједну жалбу, да данас најављујете протест због резултата. Они су у неко доба ноћи као прогласили победу, а њихови чланови су чак напустили у два ујутру Општинску изборну комисију која је заседала до десет ујутру. Целе ноћи је радила”, додао је Шапић.

О изборним неправилностима: Неке ствари треба демистификовати

Причало се по завршетку избора о неправилностима, а Шапић каже да неке ствари треба демистификовати.

“Прича о паралелним бирачким списковима. Ја бих волео да ми неко каже тачно шта значи паралелни бирачки списак и чему он служи? Чему служи паралелни бирачки списак када га имате у руци рецимо на улици за време изборног дана? То нам још нико није објаснио. Друга ствар, спискови које носе чланови СНС-а су спискови које у свим земљама света, у странкама које се озбиљно баве својим послом, носе сви активисти. То су спискови не само ваших сигурних гласова, него и ваших симпатизера и ваших коалиционих партнера. Значи, то су вам некако страначке активности које су обавезне”, рекао је Шапић.

Указује и да су кол центри саставни део изборног процеса.

“Само је питање да ли ви тамо телефонирате и узнемиравате некога ко вам није дао број телефона и ко не жели да га зовете или зовете оне са којима сте већ комуницирали. На крају крајева, уколико неког узнемиравате, ви не можете да добијете његов глас. Значи, то нико не ради”, додао је Шапић.

Цело гостовање Александра Шапића у "Београдској хроници" можете погледати у видеу на почетку текста.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије