Објављена решења теста из матерњег језика

Ученици осмог разреда основних школа у Србији јутрос су полагали завршни испит из српског, односно матерњег језика.

Мали матуранти јутрос су полагали испит из матерњег језика, у среду ће полагати тест из математике, а у четвртак тест из изборног предмета.

Испиту из српског, односно матерњег језика, приступило је 99,64 одсто ученика, односно 64.439 од укупно 64.674 пријављених, саопштило је Министарство просвете.

Први дан завршног испита протекао је у реду и Министарство до сада није добило повратне информације које би указивале на одступања од процедура, наводи се у саопштењу.

Регистрован је један покушај неправилности у Рибарићу који је одмах осујећен и регуларност испита се не доводи у питање. Против лица које је покушало да поступи супротно закону биће предузете одговарајуће мере и поступци.

У среду, 19. јуна 2024. године, другог дана завршног испита, ученици ће полагати тест из математике, од 9 до 11 часова, док ће у четвртак 20. јуна полагати тест из једног од пет понуђених предмета по избору. Када је реч о одраслима, они су све тестове полагали данас.

Потребно је да ученици дођу сат времена пре почетка испита и треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршног испита) и прибор за рад.

На тест из математике ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку пиши-бриши), графитну оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар. Препорука је да пре испита ученици обавезно доручкују, а на испит је пожељно да понесу флашицу са водом.

Ученици имају на располагању 120 минута да ураде задатке и не могу у првих 45 минута напустити просторију у којој полажу тест, као и последњих 15 минута предвиђених за рад.

Прелиминарни резултати у суботу 22. јуна

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати у суботу 22. јуна на нивоу школа и порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs), а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита. Коначни резултати биће објављени 25. јуна.

Листа опредељења за упис у средњу школу (листа жеља) моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 2. јула 2024. године. Упис у средње школе моћи ће и ове године да се обави потпуно електронским путем коришћењем портала Моја средња школа од 2. до 6. јула 2024. године.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару