Читај ми!

Фестивал „Мирдита, добар дан!“ од 22. октобра у Београду

Јединствени културни догађај „Мирдита, добар дан!" који београдској публици представља косовску културну и друштвену сцену биће одржан од 22. до 24. октобра у Београду.

Како је најавила Иницијатива младих за људска права, фестивал је ове године мањи него обично због коронавируса, али су сматрали да је веома важно да се одржи уз поштовање свих епидемиолошких мера. 

"Поновним покретањем преговарачког процеса у Бриселу и потписивањем Вашингтонског споразума учињен је корак од хиљаду миља, али политички и економски споразуми су оквир, док се суштина налази у приближавању друштава Србије и Косова. Да се упознају, да чују једни о другима, да буду једни са другима. Да кажу једни другима ‘Мирдита, добар дан‘", изјавио је Иван Ђурић, програмски директор Иницијативе младих за људска права, која је један од организатора фестивала.

Током три дана Фестивала дебатоваће се о преговарачком процесу између Београда и Приштине, о чланству Косова у Унеску, као и о сарадњи између младих српског и албанског друштва. Циљ фестивала је да се сусретима српских и косовских друштвених и културних заједница иницирају промене и створи традиција сарадње, којом ће бити дат допринос трајној нормализацији односа између Београда и Приштине.

Београдској публици представиће се уметници и извођачи који чине модерну косовску културну сцену.

Фестивал отвара позоришна представа „Ја сам себи жена" Куштрима Колићија, у којој Адриан Морина, једини глумац на сцени, глуми више од 30 ликова и доноси нам причу о тешком животу трансродне особе - Немице Шарлот фон Махлсфорф, која је преживела нацистички режим и ДДР.

Другог дана фестивала у Центру за културну деконтаминацију публика ће моћи да присуствује дебати „Косово - наслеђе сећања", а истоимена изложба може да се погледа у галерији "Енџио" у Добрачиној улици.

Последњег дана фестивала одржаће се дебата о питањима транзиционе правде на Косову и њеној институционализацији, а фестивал ће затворити глумац Тристан Халилај читањем одломака из своје књиге „Ричард Гир је био овде", збирке прича која је оригинално објављена на српском језику.

За крај, публика ће видети филм „Агина кућа" који ће бити приказан у 20.30 у Центру за културну деконтаминацију.

Инспирација за фестивал "Мирдита, добар дан!" је Беким Фехмију, познати албански, косовски, београдски, југословенски и светски глумац који представља симбол јединства и раскола, али и могућност повезивања два културна простора у јединствену целину.

Улаз на све догађаје фестивала је бесплатан, уз претходну регистрацију. Јединствени фестивал „Мирдита, добар дан!" који се од 2014. године одржава у Београду организују Иницијатива младих за људска права, Грађанске иницијативе из Београда и Интегра из Приштине.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару