Бољи положај железничара

Потписан анекс Колективног уговора, који ће знатно побољшати материјални статус железничара до краја године. Уговор су у Министарству за инфраструктуру потписали представници "Железница Србије" и четири репрезентативна синдиката.

Поводом Дана железничара, у Министарству за инфраструктуру, представници "Железница Србије" и четири репрезентативна синдиката потписали су анекс Колективног уговора, по којем ће материјални статус железничара, до краја године, бити знатно побољшан.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић примио је директора Европске банке за обнову и развој Томаса Мајера, који је са руководством Железнице представио нови пројекат кредита од 100 милиона евра за рехабилитацију пруге и набавку нових возних средстава.

Представници Железнице упознали су министра Мркоњића да се припрема и нови пројекат реконструкције пруге, која би требало да буде и почетак брзе пруге од Београда до Будимпеште, планиране европским коридором.

Мркоњић је рекао да је од Европске банке за обнову и развој затражен још један велики кредит од 200 милина евра за изградњу и модернизацију Коридора 10, на деоници од Београда, ка Новом Саду и Суботици.

Према његовим речима, тај кредит је одобрен без великих проблема.  

Директор за инфраструктуру светске банке Томас Мајер, у изјави за РТС, каже да је до сада његова банка у разне српске пројекте уложила 300 милиона евра, а да у путну привреду тренутно инвестира око 150 милиона евра.

"Задовољни смо сарадњом са српском Владом, нарочито инвестицијама у инфраструктуру. Сто милиона евра биће уложено у набавку нових 15 локомотива и реконструкцију 111 километара пруге на Коридору 10. Надамо се да ће грађани Србије веома брзо видети резултате нашег рада", нагласио је Мајер.

Представници репрезентативног синдиката захвалили су се руководству Железнице и министру Мркоњићу за конструктиван допринос решавању одређених питања који се односе на статус железнице.

На железници је тренутно запослено 20.000 људи, а стално је отворен социјални програм за смањење броја запослених и очекује се да ће, до краја године, око 500 железничара определити за социјални програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије