Читај ми!

"Мирдита, добар дан" – мировна иницијатива или провокација

За девет дана у Србији одржава се 11. по реду фестивал "Мирдита, добар дан". Иако је и ранијих година био тема спорења и мета десничарских организација, никада као ове године није подигао прашину. И то због чињенице да се одржава у време верског и државног празника који се обележава у знак сећања на Косовски бој 1389. године – Видовдана. Док званичници Србије траже његову забрану, организатори поручују да мотив није била провокација.

Разменом уметничких идеја, дебатама и дискусијом допринети изградњи трајног мира и нормализацији односа Београда и Приштине.Тај циљ, пре тачно деценију, поставили су организатори фестивала "Мирдита, добар дан".

На крају прве декаде изазавали су немир одабиром датума одржавања. Није био проблем дан отварања, ни затварања, већ средишњи 28. јун, Видовдан.

Коначна одлука, како пише и на сајту фестивала, на Видовдан неће бити фестивалских догађаја, већ само разгледање Београда.

"Управо је промењен због тога што се сам одабир датума, а то је отварање 27. и затварање 29. од стране екстремних група тумачило на начин да се доприноси подизању тензија у друштву. Ми, заиста, смо урадили све што је до нас као организатора, а то је да смо све јавне догађаје пребацили на 27. и 29. тако да, у том смислу, ја верујем да ми као представници цивилног друштва јесмо спремни на неку врсту компромиса и разговора, јер је то управо оно што нас разликује", каже Софија Тодоровић из Иницијативе младих за људска праве, која је један од организатора фестивала.

Оштра реакција званичника

Свему је претходила оштра реакција српских званичника.

"То јесте један скуп високог ризика, на тај дан, и требало би разговарати са организаторима да имају у виду да то може да буде провокација и да би то можда могли и да размишљају о одлагању свега тога", била је порука министра унутрашњих послова Ивице Дачића.

Детаљнији су били председник Привременог органа Београда и поједини министри у Влади.

Они би га забранили да могу, а пошто не могу јер користе приватни закупљени простор поручују да су изричито против одржавања. Поред осталог, и због онога што се, како кажу, ранијих година чуло у делу програма фестивала.

"Једна од тема на дебатама била је и 'Зашто се чланство у међународној организацији као што је Унеско, чији је циљ неговање баштине и промоција културе, види као игра у којој једна страна нужно губи' на којој је изречено: На Косову постоји колективна свест свих народа о очувању културне баштине и споменика, а политика покушава да подели ту баштину по националности, на српско и албанско", био је коментар председника Привременог органа Града Београда Александра Шапића.

Министар културе Никола Селаковић сматра даорганизација фестивала "Мирдита, добар дан" у Београду, и то на Видовдан, „не представља само провокацију, већ нешто што манифестује однос албанске, приштинске врхушке према ономе што је српска култура“.

"Патријарху Профирију био је забрањен улазак у своју кућу Пећку патријаршију, а глумцу Ненаду Јездићу да на северу КиМ одигра монодраму ‚Књига о Милутину‘. То показује да култура постаје озбиљна жртва терора Пришитне“, навео је Селаковић.

Организатори фестивала, који се од пре три године организује и у Приштини, кажу да наилазе на осуду дела јавности и у том граду, те да су се, у било ком датуму, на обе стране налазиле замерке.

Деценија контроверзи

Упитана да ли су организатори свесни шта Видовдан значи за људе у Србији, Софија Тодоровић одговара да као неко ко је из Србије сматра да симболика тог празника ни на који начин није угрожена фестивалом "Мирдита, добар дан“.

"Зашто на Видовдан да не разговарамо о Косову? Да ли постоји било који сегмент фестивала који вређа Видовдан, унижава га, негира религијске празнике. Ја само мислим да је овде на делу једна политичка злоупотреба фестивала", истиче Тодоровићева.

Иако се фестивал чешће одржавао под опсадом полиције и уз протесте десничара, било је и другачијих момената. Примера ради, 2016. када је прочитано заједничко писмо тадашњег премијера Србије и Албаније Александра Вучића и Едија Раме. Обележено је тада 80 година од рођења глумца Бекима Фехмиуа.

"Пре неколико година, можда је у некој другој атмосфери то могло да испуни своју уметничку и културну или сарадничку функцију. Међутим, у ове дане, када имамо погром и неку врсту терора над Србима у косовској покрајини, у овом северном делу, некако није баш пожељно и не доприноси сарадњи, напротив, мислим да одмаже", сматра социолог културе Зоран Аврамовић.

Чему год да је допринео, на сајту фестивала и даље пише да је инспирација за реализацију фестивала "Мирдита, добар дан" управо Беким Фехмиу - рођени Сарајлија, албанског порекла, који се изјашњавао као Југословен, а живео у Београду.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару