Читај ми!

Столтенберг подржао Рутеа као "јаког" кандидата за новог генералног секретара НАТО-а

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг први пут је данас подржао холандског премијера Марка Рутеа као кандидата за новог челника Алијансе, описујући га као "врло јаког кандидата".

Јенс Столтенберг је говорио на конференцији за новинаре са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном непосредно након вести да су Словачка и Мађарска пружиле подршку кандидатури Марка Рутеа, објављено је на сајту НАТО-а.

Чланице НАТО-а бирају шефа Алијансе на основу консензуса, а двадесет девет земаља чланица већ је подржало Рутеа као Столтенберговог наследника, док су Мађарска, Словачка и Румунија биле последње које су се опирале тој опцији.

"Није на мени да бирам свог наследника", рекао је Столтенберг, али је додао да је Руте "врло јак кандидат" који има пуно искуства као премијер.

"Мислим да је Марк Руте веома јак кандидат. Има доста искуства као премијер. Он је близак пријатељ и колега, и зато чврсто верујем да ће се Алијанса врло брзо одлучити за мог наследника, и то ће бити добро за све нас, за НАТО, али и за мене", истакао је Столтенберг.

С обзиром на то да је румунски председник Клаус Јоханис још увек званично у трци за новог генералног секретара, званични Букурешт још увек није објавио своју подршку Рутеовој кандидатури.

Међутим, холандска јавна телевизија НОС јавила је да су поузадни извори потврдили да ће Јоханис "ускоро" повући своју кандидатуру и да ће одлазећи холандски премијер Марк Руте бити нови генерални секретар НАТО.

среда, 19. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије