Врелина из Африке диже температуру у Србији на 40, лекари упозоравају хроничне болеснике

Ако се осврнемо на прошлогодишњи јун, можда овај није ни лош - оцена је климатолога. Топлотни талас је ипак дошао раније него што смо очекивали.

Климатолог Владимир Ђурђевић каже за РТС да ових дана очекујемо температуре које ће бити за 10 степени више него што су очекиване за ово доба године, са температурама и до 40 степени.

Овако високе температуре потенцијално су опасне и за здравље.

"Свакако имамо више посла, нажалост пацијенти који већ имају срчану слабост који имају проблем са крвним судовима и који се лече од хипертензије су већина пацијената. Можда срчана салабост, односно симптоми који подразумевају гушење замарање немогћност лежања на равном главнина тегоба односно главнина проблема који се тренутно јављају и такви пацијенти треба да се јаве ради корекције терапије", каже начелник Клинике ВМА за ургентну интерну медицину доц. др Немања Ђенић.

Помоћ лекара траже и млађи пацијенти. Од почетка године 15 одсто више. Пацијенти који имају 50-60 година су постали стандард у ангио-салама. Високе темепературе прати висок индекс УВ зрачења, а тада трпи цео орагнизам. Савет лекара је да се симптоми не игноришу.

"Врло је важно упутити апел људима да се не излажу директно сунчевим зрацима. Сунчаница је нешто блаже стање, то је нешто што можемо лако да препознамо. Први симптом је главобоља, јавља се мучнина и можда нагон на повраћање. То су први знаци да је проблем потенцијално озбиљан, одмах се склонити са сунца, паметно би било пацијента хидрирати то не треба бити у огромним количинама и одмах, мање количине а чешће, евентуално туширање, али не хладном водом", каже доктор Ђенић.

Идеално место да се расхладите - купалишта широм земље. Подизањем "Плаве заставице" почела је сезона купања на Ади Циганлији. Дежураће две екипе Хитне помоћи, Комунална милиција и дежурна служба обезбеђења.

"Оно што је битно да наши посетиоци не брину о чистоћи језера, градски завод за јавно здравље и ове године контролише квалитет воде у савском језеру на четири локације, али битно је да се поштују правила понашања, да се расхалде пре него што уђу, да не улазе у најтоплијем делу дана и под дејством алкохола и психоактивних сусптанци", наглашава Маја Павловић из ЈП "Ада Циганлија".

До краја седмице у многим пределима очекују се тропске ноћи, пре свега у градовима. Максималне температуре неће се спуштати испод 25 степени. Први услови за локалну облачност, са појавом пљускова и грмљавине, очекују се у суботу.

"Али ће то бити ретка или изолована појава послеподне и увече. У недељу, у другом делу дана када температура буде полако пала у свим крајевима је знатно већа шанса за појаву пљускова и грмљавина. Тада ће локално бити услова и за појаву града", наводи метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Слободан Совиљ.

Назнака за суперћелијске олује у Србији нема - уверавају метеоролози.

недеља, 30. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару