Читај ми!

Како привући младе да раде у државној администрацији - сваке среде конкурси за запошљавање

Да би држава напредовала, а реформа јавне управе могла да се спроводи, по угледу на европску праксу, државним институцијама потребни су квалитетни кадрови. Професионализација и деполитизација јавне управе спада међу основне принципе управе на којима инсистира Европска унија. Правници и економисти, најтраженији су профили за државне чиновнике. У жељи да привуку младе људе, на сајту Службе за управљање кадровима отворен је кутак за кандидате с квизом знања. У тој провери знања је од почетка године учествовало 70.000 људи.

На више од 1.000 слободних радних места, оглашених у последњих годину дана за рад у државним органима, тестирано је више од 4.000 кандидата. То је податак владине Службе за управљање кадровима који сликовито приказује какво је интересовање за запошљавање у данашњој администрацији.

Правници и економисти, најтраженији су профили за државне чиновнике. Највише оглашених слободних радних места било је у служби Управе царина, затим Пореској управи, а на трећем месту је Републички геодетски завод, кажу надлежни у Служби зауправљање кадровима.

Зашто је држава највећи послодавац 

Истовремено, дошли су до сазнања да се у потрагу за младим и способним људима не може само преко Националне службе за запошљавање, те се у ту сврху користе друштвене мреже и Вибер заједница.

"Држава је увек највећи послодавац, свуда у свету. Код нас се конкурси за радна места оглашавају сваке среде. Ми се трудимо да путем већег броја комуникационих канала огласимо и привучемо што већи број квалитетних кандидата који су жељни да прикажу своја знања, да ставе своје искуство у службу државе и направе од ње нешто боље", наводи Данило Рончевић, директор Службе за управљање кадровима Владе Србије.

У протеклом периоду Европска комисија је пружала велику подршку унапређењу процеса управљања људским ресурсима у јавној управи, како путем директних грантова из средстава ИПА фондова, тако и преко иницијативе СИГМА и других пројеката.

Избор кандидата дефинисан је Законом о државним службеницима и Уредбом о јавном и интерном конкурсу који од 2018. године прописују строжу селекцију.

"Постала је комплекснија поделили смо је на четири фазе. Те фазе се деле на опште функционалне компетенције, посебне функционалне компетенције, понашајне компетенције, једна мала међуфаза, у којој кандидати морају да доставе документацију којом ће доказати тврдњу из пријаве коју су предали на самом почетку конкурса и последња фаза се огледа у мотивационом разговору", објашњава Рончевић.

Квиз знања као провера кандидата 

У жељи да привуку младе људе, на сајту Службе за управљање кадровима отворен је кутак за кандидате, чију занимљивост одликује Квиз знања. Ту сваки кандидат може да провери своје знање и покаже који му је капацитет за државну службу.

Од почетка године, у овој провери знања учествовало је 70.000 људи.

"Кандидати могу ту пронаћи већи број информација. Од почетне како тај поступак изгледа, потрудили смо се да тај поступак објаснимо кроз једну криву, на којој имамо одређене тачке које објашњавају за сваку фазу конкурса шта она тачно значи, шта подразумева, шта треба тај кандидат да очекује, када буде доша оовде код нас на тестирање и то на такав начин да свакоме ко прочита буде јасно", истиче Рончевић.

Привлачење младих и образованих људи, један је од важних предуслова за реформу јавне управе и зато држава већ другу годину заредом уз подршку ЕУ организује Сајам студентске стручне праксе у јавној управи.

На том Сајму који се одржава 9. новембра студенти пет државних универзитета ће имати прилику да сазнају више о могућностима за стицање првих радних искустава у преко 50 органа који ће понудити преко 700 места за стручну праксу.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи