Читај ми!

Соларна електрана у Врању као путоказ за ЕУ - колико смо близу или далеко на путу европских интеграција

Поводом завршетка пројекта инсталације соларне електране на крову зграде Градске управе у Врању, градоначелник Врања Слободан Миленковић одржао је састанак са амбасадором Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом и Тањом Мишчевић, министарком за европске интеграције у Влади Републике Србије. Министарка Мишчевић је казала да реализација овог пројекта показује како се помоћ ЕУ може искористити на добробит свих нас. Зато је поново било речи о европским интеграцијама Србије и где смо ми на том путу.

Да је проширење Европске уније приоритет, из Бриселa се учестало понавља, а пролази и трећа година у којој - Србији није отворен ниједан кластер. Према појединим истраживањима, и међу грађанима опада подршка приступању Унији.

Отворена, делимично отворена или привремено затворена врата Србији на путу ка Европској унији. Ресорна министарка и амбасадор ЕУ, у Врању одговарају да нема дилеме - Србија напредује, следећи је кластер 3, који подразумева конкурентност и инклузивни раст. И да приоритет Европске уније поново јесте проширење.

"И амбасадор и ја смо ставили акценат на План раста, као нови инструмент убрзања процеса евроинтеграције. Далеко од тога да имамо паузу у процесу интеграција, ево и доказ да смо данас у Врању, то је доказ да радимо на пројектима, програмима, да унапређујемо живот и на локалу кроз процес евроинтеграције", каже министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре очекује да се рад на реформама интензивира.

"А Европска унија ће заједно са новом Комисијом ту бити да помогне да се све то усклади са приликама које су се појавиле, као што је рецимо поменути План раста, и зато мислим да је важно да се искористи ова прилика максимално", објашњава Жиофре.

Европска унија је велики развојни партнер Србије када се говори о бесповратној међународној помоћи. У енергетски сектор за деценију уложено је 600 милиона евра. Један од тих пројеката је и градња соларне електране на крову градске управе Врања.

"То је иновативни пројекат који је имао за циљ пре свега подизање свести код обичних људи, да могу директно на дисплеју, на екрану, да виде колика је производња из сунчеве енергије, колика је то уштеда у новцу", објашњава градоначелник Врања Слободан Миленковић.

На екрану у згради врањске управе исписани су подаци колико је мање посечених стабала, мање штетних гасова у атмосфери. Оно што није познато је колико ће пут Србије ка Европској унији трајати, о тим роковима није било речи.

уторак, 17. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи