Читај ми!

Од стазе Формуле 1 до путева у Србији – препознатљив асфалт компаније Азвирт

У трци Формуле 1 за Велику награду Азербејџана победио је возач Мекларена Оскар Пиастри. Стазу око древног града Бакуа - Ичери Шехер, дугу око шест километара, направила је и одржава компанија “Азвирт”, која гради путеве и у нашој земљи. До краја године, обећавају, биће завршена и пуштена у саобраћај брза саобраћајница Шабац-Лозница.

Осми пут се болиди Формуле 1 тркају за Велику награду Азрбејџана улицама главног града Бакуа. Године уложене у развој и унапређење града помогле су Бакуу да постане једна од атрактивих туристичких дестинација.

“Сваки пут кад долазим овде, видим велике промене, не само у граду Бакуу, већ у целом Азербејџану”, каже шеф набавке компаније “Азвирт Србија“ Елшан Рустемзаде.

Елшан је у Србији основао дом пре 14 година. Ради у компанији која је изградила део ауто-пута Милош Велики, ауто-пут Рума-Шабац, пут Шабац-Лозница. О Србији прича само најбоље.

“Два народа, али ја могу да кажем да смо ми исти. Као да се Азербејџан и Србија такмиче ко ће више да уради, ко ће бити успешнији и ко ће више да се развије”, рекао је Елшан.

Од мостова и тунела до стазе Формуле 1

Развоју земље доприноси већи број километара и боља путна мрежа. Као и Србија, и Азербејџан је изградњом путева убрзао економски напредак.

Долазак Формуле 1 у Баку, оправдао је улагања. Безбедност возача на стази и квалитет асфалта задатак је компаније “Азвирт“.

“То није само успех наше компаније, већ и успех наше земље и наших инжењера. Поред стазе Формуле 1, ту су велики путни пројекти у региону Карабаха, ауто-пут ка руској граници, мостови и тунели на путевима”, указује Кенан Алијев, заменик генералног директора компаније “Азвирт Азербејџан”.

Азербејџански бренд

Финансијски директор компаније Елнур Алијев истиче да је “Азвирт“ бренд Азербејџана.

“Увек смо тежили да прикажемо стручност азербејџанских инжењера. Када је 1994. одлучено да се гради друга полетно-слетна стаза на аеродрому у Бакуу, мој отац, професор Али Алијев, предложио је прогресивне идеје које су прихваћене”, наводи Елнур Алијев.

Већ 30 година, кажу, верују у себе, знање и искуство - пратећи изреку оснивача компаније да је квалитет њихов основни принцип.

“Посао захтева знање, стално усавршавање, примену нових изума и научни приступ. Прогресивне методе и изуми оснивача наше компаније, проф. др Алијева, доказали су се на глобалном нивоу. Дуговечност и отпорност путева које градимо потичу из научних достигнућа које смо од њега наследили”, поручује Кенан Алијев, заменик генералног директора “Азвирт Азербејџан”.

Успешна реализација српско-азербејџанских пројеката

У изградњи компанија примењује смесу асфалтбетона са мастиком и полимером. Том технологијом повећава се отпорност на воду, штетне ефекте тешких возила, и продужава век трајања пута. Кажу, таквим путевима вози се у многим земљама, региону и Србији.

“’Азвирт’ се никада није осећао као странац у Србији, веома се цени наша сарадња. Тренутно српско-азербејџански односи су на најбољем нивоу. Још један разлог успешне реализације наших пројеката јесте то што се азербејџански и српски неимари лако споразумевају и брзо склапају пријатељства. Зато већ више од десет година уживамо срдачну добродошлицу и поштовање у Србији”, каже генерални директор компаније “Азвирт Азербејџан”.

Иако су дипломатски односи успостављени пре више од две деценије, пријатељска и економска сарадња Србије и Азербејџана расте последњих неколико година, то доказује и чињеница да је обим трговинксе размене у протеклих пет година увећан чак 14 пута.

У новембру кроз Србију ће потећи гас из Азербејџана, а компанија “Азвирт“, од када послује у нашој земљи, изградила је више од 130 нових километара пута.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи