Читај ми!

Кредит је најбоље узети када желите, а не када морате

Уколико сте закључили да вам је кредит неопходан, савет је да се, пре него што одете у банку, претходно информишете о основним стварима. Душан Узелац, директор портала "Каматица" каже за Јутарњи програм Радио Београда 1, да је подизање кредита исто као када купујете аутомобил.

"Уколико не знате разлику између бензинца и дизела, продаће вам оно што је у интересу продавца. С тим да наше банке имају једну ширу историју нашег односа према њима. Ми смо деца једног система када су банке биле институције, а данас су као продавнице. Уједно, као деца која су прошла многа уређења, не маримо много за новац", рекао је Душан Узелац. 

Некада су се кредити узимали наменски и спорадично, за решавање крупнијих ствари.

"Данас имамо другачију ситуацију. Капитализам је дошао у форми избора шта све можемо да купимо. Статистички подаци показују да у току дана имате преко 90 директних или посредних позива да нешто купите, односно да вам продају. Из тог мора психолошких импулса, на крају дана просто сте исцрпљени и жељни неких од тих ствари. Та жеља генерише потребу за новцем, а у том тренутку га немате у жељеној количини. То је моменат када се посегне за кредитима. То је тај механизам", каже Узелац.

Узелац каже да је најважније да грађани знају да се кредит "купује".

"Он се не добија, већ морате да га платите. Плаћа се обећањем да ћете га вратити кроз рате. Проблеми се јављају најчешће након потписивања уговора о кредиту, јер грађани не знају шта су потписали. У шали кажем, али ту има и истине, код нас се кредит узима религиозно. Потпишете се и помолите се да ће све бити у реду, јер не разумете шта пише на папиру", рekao je Узелац.

Потврђује још једном да је кредит износ који се купује и треба да се плати, а то је она рата коју грађани себи могу да приуште. 

"Суштина кредита би требало да буде да реши проблем који имате, а не да направи нови, да у отплати грађани не оскудевају у неким стварима, да не ускраћују себи ни летовање, ни начин живота који су до тог тренутка имали", наводи Узелац.

Душан Узелац сматра да је најбоље узимати кредит када то грађанин жели, а не када мора. 

"У другом случају је већ касно. Немате много избора и не можете да одбијете понуду коју вам банка даје. Слободно питајте банкара и оно што мислите да не треба да питате. Треба да знате да ви у банци склапате уговор са собом, да ћете тај кредити отплатити у будућности. Зато, кредит треба узимати на бази личне калкулације", каже Узелац.

"Ја сам на Каматици то методолошки раздвојио. Имате три цифре о којима треба да бринете - колико кошта да са овим кренем у игру, да ли има учешће, колики су трошкови обраде кредита, затим колико кошта месечно и колико кошта на крају отплате. Ово последње је цифра упоредива са понудама осталих банака. Када у једној банци имате да 100.000 динара на пет година кошта 150.000 динара у отплати, а у другој 128.000 динара, јасно вам је колико ћете платити мање", објаснио је Узелац.

Када су крупнији кредити у питању, као што су стамбени, Душан Узелац сугерише да је добро имати резервни фонд за три до шест рата, јер током отплате од 20 година може доћи до непланираних ситуација, као што је на пример промена посла.  

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи