Састанак премијера Вучевића са просветарима o побољшању услова рада

Председник Владе Милош Вучевић наставља разговоре са представницима синдиката просвете о побољшању услова рада просветних радника. Уочи заказаног састанка, чланови четири репрезентативна синдиката окупили су се у Немањиној улици.

Репрезентативни синдикати просвете најавили су прошле недеље да ће ступити у једнодневни штрајк 2. октобра, за када су у подне најавили и протестни скуп испред Скупштине Србије и шетњу до Владе Србије.

Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије Независност и Синдикат радника у просвети Србије најавили су да 2. октобра у школама неће бити наставе, а у предшколским установама неће бити пријема деце.

Синдикати су затражили да се, у складу са договором са Владом Србије, предложене измене и допуне Кривичног законика нађу у јавној расправи и да буду усвојене у Скупштини Србије по хитном поступку.

Такође, траже да се почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме, а у складу са потписаним Протоколом са Владом Србије, у јануару 2025. године изједначи са просечном зарадом у Србији (према последњем објављеном податку Републичког завода за статистику).

Повећање треба да буде у једнаком проценту за све запослене у просвети, нагласили су синдикати у заједничком саопштењу. Затражено је и да се до краја 2024. године, уз консултације са репрезентативним синдикатима, изврши измена Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама (у складу са потписаним Протоколом).

Такође, синдикати траже да се запосленима у образовању исплати "новогодишња награда" у складу са Посебним колективним уговором.

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да ће разговарати са представницима синдиката  и истакао је да би волео да може да им понуди два или три пута веће повећање плата, али да то није питање добре воље.

"Мислим да ћу уторак имати још једну рунду разговора са синдикатима просветних радника и...мислим, са синдикатима запослених у култури. Спреман сам са свима да водим дијалог. Разумем очекивања, али истовремено морам да водим рачуна о економској стабилности Србије", рекао је Вучевић за телевизију Прва.

Према његовим речима, по први пут ће се почетна плата у просвети говото изједначити са просечном зарадом у Србији - односно почетна плата у просвети биће 95 одсто просечне републичке плате.

Запослени у предшколским установама протестовали су суботу у Београду због, како су рекли, повлачења Владиног предлога о повећању плата за 12 одсто.

У многим школама у Србији 16. септембра одржан је једнодневни штрајк упозорења. Премијер Вучевић је тада изјавио да просветари није требало да закажу штрајк између две рунде разговора.

Разговори са представницима синдиката просвете о унапређењу материјалног положаја запослених у овој области, одржани су у Влади Србије пет дана пре штрајка упозорења.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи