Успон и еволуција Слободарске партије – како је крајња десница освојила Аустрију

Крајње десна Слободарска партија освојила је највише гласова на изборима у Аустрији. Др Петар Ћурчић из Института за европске студије у Београду изјавио је за РТС да се Слободарска партија ипак није довољно прилагодила општим политичким околностима да би била прихватљив партнер, па се поставља питање како ће се формирати Влада. Анкете су већ крајем 2022. године показале да та партија претиче и владајућу Народну странку и Социјалдемократе, указује Ћурчић.  

Крајње десница први пут је добила највише гласова, 29,2 одсто, на ванредним изборима за аустријски парламент после Другог светског рата.

Др Петар Ћурчић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да je током читаве изборне кампање владајућа Народна партија показивала да не жели у коалицију са крајње десном Слободарском партијом, посебно јер се не слаже са њом у погледу односа према неонацизму и улоге ЕУ у будућности.

"Слободарска партија представља политички пол који је нарастао, али није се ипак довољно прилагодио општим политичким околностима да би био прихватљив партнер. Претпоставља се да се део гласача Народне партије, између 11 и 12 одсто, прелио у Слободарску, која је освојила највише гласовима у унутрашњости и руралним срединама", каже Ћурчић.

Према његовим речима, сада се поставља питање како ће се формирати Влада, с обзиром на то да је аустријски канцелар Карл Нехамер показао резерву за сарадњу са Слободарском партијом. 

Еволуција Слободарске партије

Слободарска партија Аустрије је формирана 1956. године, а 1983. године њен лидер је постао Јерг Хајдер, који је био губернер Корушкеу периоду од 1991. до 2004. године.

"Партија је прошла је занимљиву и необичну еволуцију од 1955. године. Имала је у почетку два велика крила – националистичко и проевропско. Усидрена је у традицију националног либерализма који има присталице на немачком говорном подручју још од 19. века", објашњава Ћурчић. 

Напомиње и да Слободарска партија није увек била опозициона, већ је осамдесетих година била коалициони партнер са Социјалдемократама, има искуства у власти када је била проевропска.

"Са Хајдером и падом Берлинског зида наступа промена, када његово крило преузима вођство странке и издваја се либерално и проевропско крило из партије", објашњава Ћурчић.

Гост Јутарњег програма указује да су крајем 2022. године анкете у Аустрију показале да Слободарска партија претиче не само владујућу Народну странку, већ и Социјалдемократе.

"Можемо прецзизно да детектујемо да је тај период везан за период после коронавируса и рата Русије и Украјине, те поремећаја у економској сфери, али и питање миграција. Аустрија има око 17,7 становништва мигрантског порекла у осам одсто муслимана", каже Ћурчић.

Ђурчић закључује да се претпоставља да конзервативно бирачко тело има дозу неповерења према миграцијама, али и феномену исламског фундаментализма

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи