Читај ми!

Асанж први пут у јавности од изласка из затвора: Слободан сам јер сам признао кривицу за новинарство

Слободан сам јер сам признао кривицу за новинарство, а не зато што је правни систем функционисао, изјавио је оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж пред европским посланицима у Стразбуру у свом првом обраћању након што је пуштен из британског затвора Белмарша. Асанж је истакао да је на крају изабрао слободу, уместо неоствариве правде. Слобода говора је на мрачном раскршћу, поручује Асанж.

Џулијан Асанж, пред Одбором за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе, први пут након што је у јуну пуштен после 1.901 дан у затвору, изјавио је да је признање кривице по оптужбама за шпијунажу САД било неопходно, јер правни и политички напори да се заштити његова слобода нису били довољни.

"Слободан сам јер сам се изјаснио кривим за новинарство, што сам тражио и добио информације од извора, као и што сам обавестио јавност о тим информацијама. Ни за шта друго нисам признао кривицу", навео је Асанж, истичући да је правда за њега сада недостижна јер нема права да поднесе жалбу.

Асанж је рекао, такође, да се нада да његово сведочење може да послужи за истицање слабости постојећих мера заштите и помоћи онима, чији су случајеви мање јавни, али који су једнако рањиви.

Слобода говора на мрачном раскршћу

Према његовим речима, слобода говора је на "мрачном раскршћу", а новинари не би требало да буду прогоњени због обављања свог посла јер "новинарство није злочин".

"Бојим се да ће бити прекасно ако институције, попут Парламентарне скупштине Савета Европе, не схвате озбиљност ситуације. Сви треба да учинимо свој део како бисмо осигурали да се светло слободе никада не угаси, да потрага за истином живи и да гласови многих не буду ућуткани интересима неколицине", рекао је Асанж.

Напоменуо је, истовремено, да је истрага америчке владе о Викиликсу на крају била "правно неутемељена", те да је процурели снимак из рата у Ираку, који су објавили, шокирао свет. као и да је био политички затвореник.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж je 25. јуна прихватио амерички споразум о признању кривице у замену за слободу и одмах напустио Велику Британију. 

Викиликс је 2010. године објавио стотине хиљада поверљивих америчких војних докумената о ратовима Вашингтона у Авганистану и Ираку, што је највећи безбедносни инцидент те врсте у војној историји САД, уз низ дипломатских депеша.

Асанж је оптужен за време администрације бившег председника Доналда Трампа због масовног објављивања тајних америчких докумената, које је доставила Челси Менинг, бивша аналитичарка америчке војне обавештајне службе која је, такође, кривично гоњена по Закону о шпијунажи.

У више од 700.000 докумената било је дипломатских депеша и извештаја са бојног поља, као што је видео-снимак из 2007. на којем је амерички хеликоптер "апач" пуцао на осумњичене побуњенике у Ираку и убио десетак људи, укључујући двоје новинара Ројтерса. Тај видео-снимак је објављен 2010. године.

уторак, 01. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи