Читај ми!

Руска нафта и европске санкције, какве су последице

Европска комисија представила је шести пакет санкција Русији. Земље чланице у року од шест месеци треба да обуставе увоз сирове нафте и других рафинеријских производа. Бугарска, Мађарска, Словачка и Чешка већ су затражили изузеће. Руска рубља је на двогодишњем максимуму према долару и евру. Предложени ембарго подигао је цену нафте за скоро 4 одсто. На црној листи санкција ЕУ нашао се и руски патријарх Кирил.

Брисел је послао јасну поруку - до краја године постепено ће забранити руску нафту и наћи алтернативне путеве снабдевања дериватима.

"У последњем пакету санкција, почели смо са угљем. Данас се бавимо нашом зависношћу од руске нафте. И да будемо јасни, неће бити лако јер су неке земље-чланице јако зависне од руске нафте. Али једноставно то морамо да урадимо. Ово ће бити потпуна забрана увоза све сирове руске нафте нафтоводима и рафинеријске прераде", каже Урсула фон дер Лајен, председница Европске комисије.

Ту одлуку мора да одобри свих 27 земаља Уније. А Ројтерс наводи да је дат дужи период за спровођење ембарга, зато неке чланице ипак могу ставити вето. Најугроженије су: Словачка која тражи три године одлагања примене те санкције и Мађарска, за коју је то сада неприхватљиво.

"Мађарска влада неће гласати за увођење санкција које би онемогућиле транспорт руског гаса и нафте у Мађарску јер би то угрозило енергетску безбедност земље. Ми на ово питање гледамо искључиво са становништа мађарских националних интереса и не интересује нас шта о томе мисле, добро или лоше, ни на Истоку ни на Западу", каже Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

Из Москве поручују - Запад ће платити велику цену за антируске санкције и оцењују да Европа сада нема алтернтиву за руску нафту.

"Европски лидери кажу да неће куповати нафту од нас. Па, немојте је куповати, ми вас не терамо на то. Али, куповаћете је и даље, само преко трећих земаља", каже посланик у руском парламенту Владимир Џабаров.

Немачка већ упозорва на могућност поремећаја у снабдевњу. Стручњаци кажу да треба добро размотрити последице које би та забрана донела европским и грађанима и привреди.

"Мислим, да ће морати европски политичари да буду опрезнији око свега тога. Да не буде, да су донели неку одлуку, па је после повлачили јер без нафте не само да нема путничког саобраћаја већ привреда не може да ради без нафних деривата па би то био велики ударац ако се повуче погрешан потез", каже Јелица Путниковић, уредница "Енергије Балкана".

У оквиру шестог пакета Брисел тражи и да се: из међународног платног промета искључи и највећа руска банка "Сбербанка" и забрану рада за три руска државна ТВ канала.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи