Завршена прва рунда разговора са ММФ-ом

Првог дана званичних преговора са ММФ-ом прихваћен предлог Владе да мањак у буџету идуће године буде четири одсто. ММФ не инсистира на подизању старосне границе за пензионисање жена на 65 година и на повећању пореза.

Представници Владе Србије и Међународни монетарни фонд сагласили су се да је дефицит од четири одсто бруто домаћег производа реална полазна основа за израду буџета Србије за 2010. годину.

Представници ММФ-а не инсистирају на подизању старосне границе за пензионисање жена на 65 година и на повећању пореза, незванично сазнаје РТС у Влади Србије.

Министар економије Млађан Динкић је рекао да је скренуо пажњу ММФ-у да старосна граница за одлазак жена у пензију не треба да се помера са 60 на 65 година, с обзиром на то да су жене у Србији презаузете другим обавезама, поготово око породице.

Напоменуо је да се размишља о неким другим аспектима реформе пензионог система, о чему ће се разговарати с министром за рад и социјална питање Расимом Љајићем.

"Договорили смо се да је реално да дефицит буџета у 2010. години буде четири одсто БДП-а, а не 3,5 одсто колико је раније тражио ММФ", рекао је Динкић.

Саветик премијера Србије Јуриј Бајец рекао је да је сусрет прошао у пријтаној атмосфери и да су представници ММФ-а изразили задовољство што се приходи повећвају и што постоје знаци еконосмске активности.

Како су рекли у Влади, са ММФ се разговара и да Србија из кредитног аранжмана повуче 700 милиона евра, уместо планираних 1,4 милијарде евра за другу и трећу рату, пошто је констатовано да се макроекономска ситуација у Србији знатно поправила.

"Повећања пореза у Србији сигурно неће бити пошто су побољшани приходи буџета, а према подацима Народне банке Србије БДП је у трећем кварталу ове године био за 2,7 одсто већи него у другом тромесечју ове године", саопштили су из Влади Србије.

Представници ММФ-а су похвалили и мере које је Министарство економије Србије предузело за ублажавање ефеката светске економске кризе, као и предлоге закона о смањењу државне и локалне администарције и "гиљотину" прописа.

У Влади су навели да је ММФ оценио да је реформа администрације прави начин за смањење јавне потрошње.

Разговори са ММФ ће бити настављени до завршетка посете 4. новембра, казали су и додали да ће фокус бити на фискалном аспекту кроз смањење јавне потрошње, без повећања пореза.

Мисија Међународног монетарног фонда и делегација Србије почели су у Београду званичне разговоре о ревизији кредитног стенд бај аранжмана од 2,9 милијарди евра.

Одбор директора ММФ-а је 15. маја 2009. године одобрио кредитни стенд бај аранжман са Србијом, који ће трајати до априла 2011. године.

Тиме је за око седам пута повећан кредит који је ММФ одобрио Србији у јануару 2009, са 402,5 милиона евра на 2,94 милијарде евра. Србија је до сада повукла прву рату од око 788 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару