Читај ми!

Влада донела закључак о Меморандуму са ЕУ у области одрживих сировина, ланаца вредности батерија и електричних возила

Влада Србије усвојила је Закључак о утврђивању основе за закључивање Меморандума о разумевању између Републике Србије и Европске уније о стратешком партнерству у области одрживих сировина, ланаца вредности батерија и електричних возила.

Меморандумом о разумевању између Републике Србије и Европске уније предвиђа се пет праваца деловања, саопштено је из Владе Србије.

"О сарадњи на индустријском нивоу, o сарадњи у области истраживања и иновација, o имплементацији високих еколошких, социјалних и управљачких стандарда и пракси, o мобилизацији финансијских и инвестиционих инструмената према стандардима ЕУ и o развоју људских ресурса неопходних за остваривање свих сегмената овог партнерства", наводи се у саопштењу.

Меморандум о разумевању, како се наводи, има за циљ развој међусобно корисног стратешког партнерства у области одрживих ретких сировина, ланаца вредности батерија и електричних возила, истовремено јачајући интеграцију Србије на јединствено тржиште ЕУ и даље јачање њеног економског, социјалног и еколошког приближавања ЕУ.

Партнерство ће допринети декарбонизацији економије у складу са Зеленим договором ЕУ и Зеленом агендом за Западни Балкан, у циљу чистијег транспортног и енергетског сектора, смањењем емисија CO2 и постизањем зелене економије и стварањем висококвалитетних радних места.

Партнерство се заснива на значајном потенцијалу сировина Републике Србије и њеном географском положају у односу на ЕУ и резултираће економским растом Републике Србије и допринети побољшању положаја за придруживање ЕУ.

Партнерство ће ојачати и проширити сарадњу у областима климатских промена, одрживе енергије, одрживих материјала и нових технологија, на начин који ће очувати конкурентност њихових економија и минимизирати утицај на животну средину.

Посебно, одрживо произведене батерије, као и стварање целокупног ланца снабдевања за електрична возила, биће кључни за декарбонизацију транспортног и енергетског сектора и смањење емисија CO2.

"Партнерство ће додатно ојачати наше политичке односе и промовисати дугорочни економски раст у Србији и ЕУ и допринети напорима Републике Србије за придруживање ЕУ", наводи се у саопштењу Владе Србије.

Одржив, интегрисан и конкурентни екосистем е-мобилности

Влада је усвојила и Закључак о усвајању текста Писма о намерама о развоју одрживог, интегрисаног и конкурентног екосистема е-мобилности у Републици Србији ради подршке њеном дугорочном економском расту и отварању висококвалитетних радних места.

Потписнице Писма o намерама, поред Републике Србије, су финансијске институције и индустријска предузећа.

Потврђивање споразума о Немачкој школи

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Савезне Републике Немачке о Немачкој школи у Београду, имајући у виду позитивна искуства досадашње сарадње.

У прилог потписивању овог споразума говори чињеница да познавање језика и културе код оба народа може дати драгоцен допринос даљем учвршћивању културних веза двеју држава, наводи се у саопштењу Владе.

Истовремено, делатност Немачке школе у Београду допринеће продубљивању тих веза и узајамном упознавању историје и културе Републике Србије и Савезне Републике Hемачке.

Образовање Радне групе за образовање

На седници је усвојен Закључак о образовању Радне групе за основно образовање и васпитање и средње образовање и васпитање и образовање одраслих имајући у виду да је један од приоритетних задатака Владе да створи услове за увођење обавезности завршетка средње школе.

Задатак Радне групе је, између осталог, да на основу података са терена сачини предлоге за даље унапређивање система основног и средњег образовања и васпитања, укључујући механизме праћења и контроле услова за обављање делатности, разматрање методологије и ефикасности финансирања ових нивоа образовања и васпитања, а са посебним фокусом на реализацију исплата и нивоа зарада, запошљавања и недостатка кадра и повећавање инфраструктурних капацитета.

Међу задацима Радне групе је и праћење и подршка унапређивању квалитета ових нивоа образовања и васпитања уз подстицање иновација и креативности, подршка дигитализацији, праћење и извештавање на основу података из Јединственог информационог система просвете (ЈИСП) и друго.

Влада је усвојила и Закључак о образовању Радне групе за предшколско васпитање и образовање чији је задатак, такође, да сачини предлоге за даље унапређивање овог система.

Изградња граничних прелаза са Хрватском од посебног значаја 

Чланови Владе усвојили су закључке којима се пројекти изградње граничних прелаза „Богојево” и „Бездан” између Републике Србије и Републике Хрватске утврђују као пројекти од посебног значаја за Републику Србију, који ће доприносити саобраћајној повезаности наше са другим државама.

Постојећи међународни гранични прелази „Богојево“ и „Бездан" изграђени су као привремено решење, а објекти су монтажни контејнери минималног капацитета за потребе активних корисника - службе Министарства унутрашњих послова, Управе царина и других корисника.

Нови гранични прелази биће у функцији линијско-инфраструктурног објекта и допринеће саобраћајној повезаности Србије и Хрватске, као и са другим државама Европске уније.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару