Читај ми!

Штрајк без преседана у Јужној Кореји – последица третмана радника или геополитичких притисака

Последњих месеци штрајкови и проблем друштвеног положаја радника доминирају као унутрашњи проблеми у Републици Кореји. Прошле недеље у тој земљи део радника "Самсунг електроникса" је објавио први неограничени штрајк у историји тог индустријског гиганта.

Прошле недеље радници "Самсунг електроникса", највеће компаније у саставу групе "Самсунг", објавили су почетак штрајка неограниченог трајања.

Неограничени штрајк, који је подржао синдикат са 31.000 чланова, феномен је по први пут забележен у педесетпетогодишњој историји тог предузећа, замајца јужнокорејске економије.

Ово је нарочито битно када се узме у обзир историјски контекст, односно, чињеница да је та компанија у прошлости имала и деценијски скандал у вези са обољевањем више од стотину радника од леукемије и других форми канцера.

Компанија "Самсунг електроникс" сада има око 125.000 радника.

На групу "Самсунг", која у свом саставу има и фабрике хемијске индустрије, бродоградилиште, осигуравајуће компаније и друго, у 2022. години је отпало чак 22,5 процента јужнокорејског БДП-а, због чега се цела држава понекад (упола у шали) назива "републиком Самсунг".

Узроци штрајка

Компанија "Самсунг електроникс" светски је позната по својим мобилним телефонима и телевизорима, али највећи део радника који штрајкују, њих око 5.000, запослени су у постројењима компаније за производњу чипова. "Самсунг електроникс" наиме је, уз тајвански "ТСЦМ", један од два водећа светска произвођача полупроводника (чипова).

Основни разлог незадовољства радника из тих погона су велика умањења њихових прихода, будући да су бонуси, који у Јужној Кореји чине лавовски део прихода радне снаге, преполовљени, а у неким случајевима смањени и само на четвртину.

Радници сада траже повећање примања од преко пет одсто.

Сматра се да је јужнокорејски произвођач електронике одлучио да терет пада прихода пренесе на раднике – након годину дана поштеде, "Самсунг електроникс" је сада присиљен да драстично ограничи продају својих чипова у суседној Кини, где је остваривао око петину својих укупних прихода у тој области.

Наравно, реч је о технолошким санкцијама Вашингтона против Кине, које користе чињеницу да се добар део технологије чипова заснива на америчким патентима да забране продају напредних чипова и неамеричким компанијама, што укључује и јужнокорејске гиганте "Самсунг електроникс" и "СК Хајникс".

Компанија "Самсунг електроникс" је у периоду од 2018. до 2023. године у Кину уложила око 24 милијарди долара и тамо има две фабрике које производе полупроводнике – у Сијану и Суџоу.

Поједини радници "Самсунг електроникса", међутим, тврде да руководство њихове компаније већ десетак година говори о кризи, чиме правда ниска примања и лоше услове рада.

У Републици Кореји протеклих месеци велика друштвена вест је и штрајк више од 10.000 лекара стажиста незадовољних предугим радним временом и малим примањима у болницама.

Многи од њих на дужности су проводили и по 100 сати недељно.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару