Закон паре чува

Доследном применом постојећих закона, држава може да уштеди стотине милиона евра, тврде стручњаци.

Сваки пут када се приближе преговори са ММФ- ом, прича о могућностима уштеде, односно смањења јавне потрошње, а тиме и минуса у буџету, постаје актуелна.

За разлику од грађана који штеде, сада највише због кризе, али који ни пре нису били расипини и нису се задуживали више него што могу да враћају, држава троши више него што прикупи у касу. А простора за уштеде има.

Рецимо, за све што се купује за потребе јавног сектора, од игле до локомотиве, мора да се распише тендер. Укупна вредност јавних набавки достигла је пет милијарди евра, а да су биле ефикасније по принципу - што квалитетније за што мање пара, уштедело би се 10 одсто од те суме.

Поређења ради, мањак у каси за идућу годину процењује се на милијарду и 200 милиона евра. Само уштедом у јавним набавкама од 500 милиона евра, он би се готово преполовио.

"На основу аналаиза јавних набавки установљено је да разлика у цени за исти производ од истог понуђача варира између једне куповине и друге између 10 и 40 одсто", рекао је Предраг Јовановић, директор Управе за јавне набавке.

Та цифра постаје још већа ако јој се додају сви губици који настају због сивог тржишта. Представници текстилне индустрије, посебно, већ годинама указују на пропусте државе.

Милан Кнежевић из Удружења малих и средњих предузећа каже да је најскромнија процена сиве економије и црног тржишта у учешћу БДП око 40 одсто, што значи да држава не остварује приход од 10 милијарди евра и додаје да је губитак, само по основу неплаћања пореских обвезника и јавних набавки, преко четири милијарде.

Наплаћено 98 одсто планираног пореза

У Пореској управи одговарају да су ове године добро радили, иако је у кризном периоду уобичајена већа утаја пореза.

"Пореска управа је за првих 10 месеци успела да наплати и оствари постављени задатак са 98,4 планираних прихода", рекао је Зоран Васић, помоћник директора Пореске управе.

Страни експерти, који помажу Пореској управи да буде ефикаснија, кажу да нема чаробног штапића како повећати наплату пореза, али да има пропуста код наплате пореза на доходак грађана и пореза на добит.

"У Србији је специфично да порески обвезници, посебно они који остварују веће приходе, не подносе пореске пријаве. Важно је да се порез наплаћује праведно, да богати плаћају више", рекао је Јорг Хорстмајер из Немачке организације за техничку сарадњу.

И поред очигледних злоупотреба код јавних набавки, ретко ко је за њих и одговарао.

Код утаје пореза ситуација је таква да је прошле године проневерено око 300 милиона евра, што је довољно за изградњу једног и по моста преко Дунава, за који смо узели кредит од Кине.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару