Читај ми!

Осигурања чекају нови закон

Од новог закона о осигурању очекује да створи услове за раст сектора осигурања, и да допринесе да се повећа заинтересованост за осигурање код грађана.

У домаћем финансијском сектору 95 одсто свих токова покривају банке. Због тога се од новог закона о осигурању очекује да, уз приближавање стандардима Европске уније, створи услове за раст сектора осигурања, који обухвара само пет одсто домаћих финансија. После јавне расправе о нацрту закона који је урадила Народна банка Србије, процењује се да ће коначна верзија закона зависити од спремности Владе да подстакне развој осигурања.

Седам милијарди евра, колико грађани штеде у банкама, подгрева процене осигуравајућих компанија да би сектор осигурања могао да привуче још три милијарде евра. За то је потребан подстицајан законски оквир.

"Треба да допринесе и све елементе како би се обезбедила управо повећана заинтересованост и становништва и привреде. Да осигуравање у Србији почне да се догађа у много већем обиму него сада, жалосна је чињеница да трошимо 66 евра за цигарете, а свега 10 на животно осигурање", каже директорка "Дунав осигурања" Миленка Јездимировић.

Европска регулатива предвиђа раздвајање компанија на оне које се баве животним или неживотним осигурањем, али се домаћем законодавству оставља могућност трећег решења.

"Постоји и другачија регулатива, али је подела на животно и неживотно осигурање опште прихваћена. Животно осигурање је дугорочно, па компаније на посебан начин морају да управљају тим новцем и инвестирају га", каже Антонио Маркители, директор "АХА осигурања".

Иако домаћи стручњаци упозоравају да би раздвајање осигуравајућих друштава повећало трошкове осигурања, Народна банка Србије предлаже то решење, али оставља могућност и да јавна расправа донесе неко ново.

Либерализација тржишта, попут веће конкурентности у аутоосигурању, везана је за приступање наше земље међународним организацијама.

"Са становишта права је мало невероватно да се законска решења везују за неке будуће неизвесне догађаје и да нити знамо кад ћемо ући у Европску унију, нити када ћемо ући у Светску трговинску организацију", објашњава професорка Јелена Кочовић са Економског факултета у Београду.

Наш сектор осигурања располазе са око 550 милиона евра, што је мање од 2 одсто бруто домаћег производа. У Европи је тај удео четири пута већи. Домаћа осигурања сматрају да је рецепт за раст једноставан.

"Било да су то пореске олакшице, било да су обавезни видови осигурања у појединим сегментима живота. Осигурање ће као и у другим земљама поспешити прикупљање премија и њихово даље инвстирање у пројекте који су важни за владу, становништво и привреду ове земље", каже Мила Јездимировић из "Дунав осигурања".

Ако је животним полисама покривено више од 60 одсто тржишта осигурања, оно се сматра развијеним. Код нас је тај удео само 17 одсто.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару