Читај ми!

Другог дана мале матуре осмаци полагали тест из математике

Ученици осмог разреда основних школа у Србији на завршном испиту решавали су задатке из математике.

Мали матуранти у уторак су полагали испит из матерњег језика, данас су на реду били задаци из математике, а сутра ће радити комбиновани тест.

Испит из српског, односно матерњег језика радило је 99,64 одсто ученика, односно 64.439 од укупно 64.674 пријављених, саопштило је Министарство просвете.

Први дан завршног испита протекао је у реду и Министарство до сада није добило повратне информације које би указивале на одступања од процедура, наводи се у саопштењу.

Као и остала два испита, тест из математике почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.

Ученици су дужни да у школу дођу најкасније сат времена пре почетка испита.

На тест из математике ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку "пиши бриши"), графитну оловку, гумицу, лењир, троугао и шестар.

Са собом треба да понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног завршеног испита), као и прибор за рад.

Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

Без мобилних телефона и паметних сатова

На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате на нивоу школа и порталу Моја средња школа имати у суботу 22. јуна, а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита.

Листа опредељења за упис у средњу школу моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Упис у средње школе и ове године ће моћи да се обави електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула.

четвртак, 20. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије