Читај ми!

Месец родитељства – Уницеф отвара врата за све родитеље

Родитељство са собом носи велику одговорност која подразумева много више од задовољавања основних потреба. Оно поставља темељ за цео живот детета. Уницеф сваког јуна обележава Месец родитељства да би скренуо пажњу на чињеницу да је брига о родитељима најважнија за добробит деце јер они играју кључну улогу у одрастању и развоју своје деце.

Знања и вештине које поседују родитељи су од кључне важности да се обезбеди оптимални развој, благостања и каснији успеси њихове деце. Када су деца окружена љубављу, пажњом и подршком својих родитеља, развијају се у сигурне, самопоуздане особе које су спремне да се суоче са животним изазовима. Родитељство је путовање, а родитељима су такође потребни савети и подршка док се крећу.

"Наш циљ је да широм Србије отворимо врата за породице са децом и унапредимо квалитет подршке која им је потребна. До сада је само кроз Bebbo апликацију чак 100.000 родитеља добило драгоцене савете о родитељству, преко 60.000 деце и породица је добило подршку кроз рад патронажне службе, васпитача у вртићима и школа родитељства. Стручну подршку за рано препознавање ризика и сметњи у развоју и ране интервенције је добило више од 3.000 деце. Желимо да сва врата на која родитељи покуцају буду отворена и пут ка решењу родитељских дилема", изјавила је Јелена Зајегановић Јаковљевић, која руководи програмом за рани развој деце Уницефа у Србији.

Родитељима је потребна подршка целокупног система да би деци пружили подстицајну негу у безбедном окружењу које уважава потребе деце. Родитељи који добијају подршку у родитељству – информације, услуге, приступ програмима подршке и саветовања који им помажу у улози родитеља и који поспешују благостање како родитеља, тако и деце – стичу више самопоуздања, боље вештине, и унапређују сопствено благостање. Родитељи који имају ту врсту подршке су спремнији да пруже подстицајну негу својој деци.

Подршка родитељима није само корисна за децу, већ ствара и јаче, здравије и отпорније породице и заједнице. Адекватна и добро испланирана улагања у услуге усмерене на побољшања квалитета живота породица са децом су кључна за развој и раст сваког детета. Важно је да родитељи од првог дана усвоје знања и вештине сналажења у захтевним околностима и спознају како снажно и позитивно могу да утичу на ток будућег живота свог детета.

У сарадњи са државним институцијама и другим партнерима, Уницеф настоји да ојача систем бриге о породици у којем су сва врата на која родитељ покуца отворена – укључујући и патронажне службе, школе родитељства и специјално дизајниране просторе при домовима здравља, где се и деца и родитељи осећају као код своје куће.

Како би се подржала улога породице у нашем друштву, Уницеф је покренуо кампању и позива грађане и пословни сектор да својим донацијама дају допринос заједничком циљу – да родитељи имају приступ квалитетним и доступним услугама широм земље и на тај начин оснаже породице у Србији.

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије